Last news in Fakti

15 Март, 2023 16:17 501 2

Япония с нов план за насърчаване на Индийско-тихоокеанската стратегия

  • китай-
  • япония-
  • стратегия-
  • заплаха

Инициатива, която се стреми да ограничи нарастващото влияние на Китай в региона

Япония с нов план за насърчаване на Индийско-тихоокеанската стратегия - 1
Източник: БГНЕС

Японският премиер Фумио Кишида ще обяви нов план за насърчаване на свободен и отворен Индийско-тихоокеански регион – инициатива, начело с Япония, която се стреми да ограничи нарастващото влияние на Китай в региона, заяви високопоставен служител на правителството, цитиран от Киодо.

Планът за поддържане на основан на правила международен ред ще бъде представен по време на тридневното посещение на Кишида в Индия. Очаква се той да пристигне в страната в неделя. Япония ще се опита да прокара план, подкрепян от покойния министър-председател Шиндзо Абе, предаде БТА.

В опит да укрепи тази визия Кишида се стреми да засили сътрудничеството в областта на сигурността с близки демократични държави, в противовес на китайския комунистически режим, като същевременно изрази готовност да разшири официалната помощ за развитие на държави в региона, които в момента градят своите демокрации.

Кишида обмисля да изложи новия си план в понеделник, заяви говорителката на външното министерство Хикарико Оно. Тя добави, че и индийският му колега Нарендра Моди ще бъде осведомен лично по време на двустранен разговор.

Японският премиер ще направи изявление в момент, в който Япония се стреми да задълбочи отношенията си с Индия - ключова страна от "Глобалния юг" (термин, обхващащ развиващите се страни в райони като Азия, Африка и Латинска Америка). Индия също така е член на КУАД (Quad/ Quadrilateral Security Dialogue Четиристранен диалог по сигурността) – неофициален съюз между Япония, САЩ и Австралия за противостоене на военното и икономическото влияние на Китай в Индийско-тихоокеанския регион.

Предложението на Кишида ще включва предоставяне на невоенно оборудване и инфраструктурна подкрепа за държавите в Азиатско-тихоокеанския регион, изправени пред заплахи от струпването на пекински войски по бреговете на Южнокитайско море, допълни Оно.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имануел Кънт 😛

    2 0 Отговор
    хайку за деня:

    ...В сиво небе, пухкави облаци виждам,
    Оо забравих си чадъра,
    Пак ще ме вали...
  • 2 ДДРОнег

    1 0 Отговор
    Определено е ясно, че никакви мирни планове за търговски връзки и прочие не могат да спрат войнолюбивите диктатори !!!
    В днешните времена май ще се докаже поговорката - "Ако искаш мир - готви се за война" ...
    Жалко е за homo sapiens recens ...
Новини по държави: