15 Март, 2023 16:45 1 381 8

Саудитска Арабия бърза да инвестира в Иран

  • саудитска арабия-
  • иран-
  • инвестиции-
  • икономика

Миналата седмица Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят отношенията си, след като представители на двете страни се срещнаха в Китай

Саудитска Арабия бърза да инвестира в Иран - 1
Снимка: Shutterstock

Саудитският министър на финансите Мохамед Ал-Джадан заяви, че инвестициите на Кралството в Иран може да се осъществят бързо, особено след скорошното споразумение между двете страни, съобщава Анадолската агенция.

Миналата седмица Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят отношенията си, след като представители на двете страни се срещнаха в Китай.

"Саудитските инвестиции имат възможност в Иран", посочи Ал-Джадан по време на форума за международния финансов сектор на суверенния фонд на Саудитска Арабия. Той подчерта, че не вижда "никакви проблеми при стартирането на такива инвестиции".

"Ние сме ангажирани с принципите на споразумението ни с Иран. Ръководството даде да се разбере, че регионът е стабилен и способен да подсигури нуждите на хората, инвестициите и просперитета", отбеляза министърът.

"Иран е наш съсед и ще остане такъв за стотици години напред. Не виждам никакви пречки за нормализиране на нашите отношения, особено в областта на инвестициите и икономическото развитие", категоричен бе той.

Откакто Съединените щати възобновиха санкциите си срещу Иран преди около седем години, Техеран претърпя спад в темпа на чуждестранните инвестиции, което се отрази негативно на производството му на петрол, природен газ и деривати.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    4 11 Отговор
    Сега саудитците ще излеят 1000 милиарда тона петрол в Иран като инвестиция.
  • 2 Анти-маймуна

    1 13 Отговор
    Сега Ротшилдите ще влязат в Иран првз троянския конь Саудитска арабия. Много са умни персите
  • 3 кирчо

    12 2 Отговор
    Саудитска арабия да инвестира в мен няколко стотин милиарда да си живеем без сметка и аз... че ми омръзна да броим стотинките

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Калпазанин

    10 0 Отговор
    Всякакъв такъв съюз е трън в,,,, на ротшилдите. Промоцията свърши
  • 6 Биби Кинг

    1 2 Отговор
    Сауда арабиата од осми век инвестира у Персиа!
  • 7 Иван

    4 0 Отговор
    И сега???,,.... Гнусната сатанинска нацистка Синагога в Израел и САЩ как ще нарича Залива??????---- Персийския Залив или Арабския Залив???
  • 8 Симо

    5 0 Отговор
    Това обединение показва единствено, че света вече наистине не е същия и някой дето се мислиха за властелини на света, вече са напълно аут от този регион. Лека полека и останалия свят се отърсва и ще забие един як шут на янките отзад. Близкия Изток вече е свободен! Първа видима победа на свободата.