Last news in Fakti

12 Септември, 2013 15:43 1 806 3

Северна Корея възобновява ядрената си програма

  • северна корея-
  • ядрен реактор-
  • йонбьон

Съоръжението в ядрения комплекс Йонбьон може да произвежда по 6 килограма плутоний годишно

Северна Корея възобновява ядрената си програма - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Северна Корея вероятно е рестартирала плутониев реактор в главния си ядрен комплекс Йонбьон. На сателитни снимки е била забелязана да се издига пара над ядрения комплекс, което предполага, че реакторът отново работи, съобщи базирана в САЩ изследователски инситут, цитиран от Би Би Си.

Цветът и обема на парата дава индикации, че реакторът работи, се казва в доклад на института "САЩ-Корея" към университета "Джон Хопкинс" публикуван на сайта „38 North“.

Реакторът използва парни турбини за производство на електричество и парата се вижда на сателитни изображения от 31 август.

Институтът често използва сателитни изображения, за да наблюдава процесите в Северна Корея.

"Реакторът изглежда, че работи или е на път да заработи на пълни обороти в рамките на броени дни, а щом това се случи, той ще започне да произвежда плутоний", авторът на доклада Джефри Люис заяви пред Би Би Си.

Пет мегаватовият реактор може да произвежда плутоний, който според експертите, комунистическата страна е използвала за трите ядрени опита направени през 2006, 2009 и февруари тази година.

Пхенян обеща да рестартира съоръженията в Йонбьон през април, на фона на ескалиралото напрежение в региона. Реакторът може да произвежда плутоний, който Северна Корея да се използва за производството на ядрени оръжия.

Съоръжението може да произвежда по 6 килограма плутоний годишно. Това количество е достатъчно за направата на 1-2 атомни бомби.

И Държавният департамент на САЩ и Националната разузнавателна служба на Южна Корея са отказа да коментират доклада, като заявиха, че не коментират разузнавателни въпроси, съобщава АП.

Анализатори смятат, че КНДР вече притежава между 4 и 10 ядрени оръжия, базирани на плутоний, произведен в Йонбьон преди средата на 2007 г. , когато съоръжението беше затворено. Охладителната кула на обекта по-късно бе унищожена, но след това разоръжаването на страната бе замразено, отчасти защото САЩ не вярваха, че Пхенян е оповестил всички свои ядрени съоръжения.

През ноември 2010 г. КНДР официално потвърди, че разширява ядрената си програма, като съобщи за няколко хиляди действащи центрофуги в завода за обогатяване на уран в Йонбьон. Тогава американският ядрен експерт Зигфрид Хекер заяви, че въз основа на видяното в комплекса е на мнение, че Северна Корея може да "поднови всички плутоний операции в рамките на около шест месеца".

Инспекторите от МААЕ наблюдаваха дейността в Йонбьон до април 2009 г., когато Северна Корея прекрати сътрудничеството с агенцията и изгони специалистите му. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    0 0 Отговор
    Е, какво става? Май вече много малки държави да си правят шоу с Щатите. Излиза, че никой не се съобразява с мнението и интересите на САЩ. До къде дойде света? Корейците си правят атомни бомби, Сирия използва химическо оръжие, Иран прави и той атомни бомби, Южна Америка изгони американците, Русия и Китай си водят самостоятелна политика и не се съобразяват с американските интереси, арабите не обичат, ама никак американците и ......... На къде е тръгнал този свят?

    Коментиран от #2

  • 2 Пилотирам Багер

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "galaxy":

    Северна Корея не е за подценяване. Армията им е на 5-то място в света по многочисленост. При население от около 24 млн. д., имат 1млн. души армия + 8 млн. души военен резерв.

    Коментиран от #3

  • 3 galaxy

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пилотирам Багер":

    Точно заради това , САЩ не ги нападат. Само използват "опастността" от Северна Корея за да продават американско оръжие на Япония, Южна Корея и другите наоколо , както и да запазят военните си бази в тези държави.
Новини по държави: