28 Март, 2023 18:03 1 088 10

Служителите от британския държавен сектор обявиха серия от стачки

  • великобритания-
  • стачки-
  • държавен-
  • сектор-
  • заплащане

За да поискат основно по-добри заплати заради кризата с разходите за живот

Служителите от британския държавен сектор обявиха серия от стачки - 1
Източник: БГНЕС

Служителите от британския държавен сектор обявиха серия от стачки през април в няколко администрации, за да поискат основно по-добри заплати заради кризата с разходите за живот, чиято кулминация ще е в края на месеца с масово напускане на работните места, предаде Франс прес.

Сътрудници в администрацията за издаване на паспорти ще стачкуват за 5 седмици в различни градове на страната от понеделник (3 април), в разгара на Великденската ваканция, напомни днес в комюнике водещият синдикат в държавния сектор Пи Си Ес (PCS).

На 28 април "над 130 000 членове на Пи Си Ес ще стачкуват, за да засилят натиска върху правителството по въпроса за заплатите, пенсиите и безопасността на работното място", обяви синдикатът в друго комюнике, публикувано вчера вечерта.

Предвидените стачки през целия месец април ще засегнат също служителите на Британския музей и Британската библиотека, националната пътна мрежа и граничната полиция.

"Нашите членове няма да отстъпят в този конфликт. Министрите трябва да вземат под внимание, че ще ускорим действията си и те ще разрешат спора, ако сложат пари на масата", увери генералният секретар на Пи Си Ес Марк Сервотка, цитиран в комюникето.

Великобритания от месеци е разтърсвана от постоянни стачки в редица сектори за по-добри заплати на фона на повишенията на цените, които надвишават 10 на сто. През февруари инфлацията е скочила до 10,4 на сто на годишна основа.

В средата на март стотици хиляди души, сред които учители, контрольори в лондонското метро, лекари и държавни служители стачкуваха във Великобритания и то точно в същия ден, в който правителството представи бюджета си.

Десетдневна стачка на служителите по безопасността на лондонското летище "Хийтроу", започнала в петък, принуди "Бритиш еъруейз" (British Airways) да отмени вчера няколко стотици полета.

Петролните и газови компании, опериращи на континенталния шелф на Великобритания, също са се сблъскали със серия от стачки на служители, настояващи за по-добри заплати и условия на работа.

Предложение за повишение на заплатите в сектора на здравеопазването, което понастоящем е подложено на гласуване сред членовете на синдикатите, би могло да сложи край на продължили с месеци стачки в сектора. За сметка на това учителите биха могли да обявят нови стачки, след като синдикатът им определи предложената оферта като "обидна".

Синдикатът Ар Ем Ти (RMT), който е двигател на стачките в железопътния транспорт във Великобритания, обяви в сряда, че прекратява предвидената за 30 март и 1 април стачка, в рамките на преговорите с жп операторите.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    12 1 Отговор
    А таккааа, колелото взе че се превъртя ротшилдите да почват да печатат долари и паунди та да си изхранят населението па става и със санкции
  • 2 ЛИЛИ

    14 1 Отговор
    И НАС НИ УПРАВЛЯВАШЕ ЕДИН МУРГАВИЧЪК И ДОКЪДЕ НИ ДОКАРА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вашето Мнение

    16 1 Отговор
    Санкциите работят, нали така мисири!
  • 5 Тиква

    16 1 Отговор
    Нещо санкциите действат здраво нали? Голем кеф!
  • 6 Вашето Мнение

    17 1 Отговор
    Време е англосаксонската измет да се върне в землянките, откъдето изпълзя преди 100 години.
  • 7 Иван

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "ЛИЛИ":

    За мургавия Бойко ли пишеш? Прав си докара ни до под дъното!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Вашето Мнение

    10 1 Отговор
    Коалицията гербппдбдпс освен, че ще ни докара невиждана мизерия ще ни прати да мрем в окопите на украйна.
  • 10 Ха ха ха ха ха

    13 1 Отговор
    Няколко коментара.... санкциите работят :))) Абре банковата система фалира още преди ковидА... Закрепиха положението с печатницата... Сега са тръгнали ва банк... Или ограбват ресурсите на Евразия, или развяват белия байрак. Защото вече и печатницата не върши работа..
Новини по държави: