Last news in Fakti

29 Март, 2023 04:36 1 808 16

Северна Корея представи нови ядрени бойни глави

  • северна корея-
  • бойни глави-
  • оръжия-
  • арсенал

Това става в момент, когато американски самолетоносач пристигна в Южна Корея

Северна Корея представи нови ядрени бойни глави - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея представи нови, по-малки ядрени бойни глави и обеща да произведе повече ядрен материал за оръжия, за да разшири арсенала си, съобщи севернокорейската държавна медия, в момент когато американски самолетоносач пристигна в Южна Корея за военни учения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) публикува снимки на бойните глави, наречени "Хвасон-31". Лидерът Ким Чен-ун е посетил Института за ядрени оръжия и е инспектирал новите тактически ядрени оръжия и технология за монтиране на бойни глави на балистични ракети, както и оперативни планове за ядрена контраатака, съобщи КЦТА.

Ядрени експерти заявиха, че снимките може би показват напредък в миниатюризирането на бойни глави, които са достатъчно мощни, но и малки, за да бъдат монтирани на междуконтинентални балистични ракети, способни да поразят САЩ.

"Това е нещо по-мощно в по-малко пространство. Това е притеснително", каза Куне Ю. Су, почетен професор по ядрено инженерство в Сеулския национален университет, сравнявайки новите бойни глави с версията от 2016 година.

Ким Дон-юп, бивш офицер от южнокорейските военноморски сили, който преподава в университета "Кюннам", заяви, че изображенията изглежда показват "миниатюрна, лека и стандартизирана бойна глава", предназначена за използване от поне осем различни платформи за доставка, изброени в плакати на стената, включително ракети, изстрелвани от подводници.

Ким Чен-ун е наредил "по далновиден начин" производството на подходящи за оръжия материали, за да бъде увеличен ядрения арсенал "експоненциално" и да бъдат произвеждани мощни оръжия, заяви КЦТА.

По думите на севернокорейския лидер врагът на ядрените сили на страната не е конкретна държава или група, а "самата война и ядрените катастрофи", а политиката на разширяване на арсенала е единствено с отбранителна цел и за регионален мир и стабилност.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да, типно така си стоиш, до ядрено оръжи

    2 20 Отговор
    Ким е някакъв супеемен. Стига мултики, Кремъл!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Лисан

    21 2 Отговор
    Прасни сега бай Пън по памперса..
  • 5 ГОСТ

    5 23 Отговор
    КИМ ИН ЧЕН е АГРЕСОР много СЕВЕРНО КОРЕЙЦИ в КНДР едва ОЦЛЯВАТ

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Така така

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    А да бе в южна кореа всичко е тип топ а .......и там не са пионки на сащ ......

    Коментиран от #7

  • 7 Вюрцел

    4 20 Отговор

    До коментар #6 от "Така така":

    Пионки на САЩ ли са Южна Корея ? За това ли станаха една от водещите икономики в света ?
    Дай да видим как са пионките на Русия
    Еритрея ,Сирия ? Ами те са много зле -чисти бушмени.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сър Пичук

    4 15 Отговор
    СССР им даде ядрените технологии, а сега ги поддържат заедно с Китай. Някой ден обаче и те ще страдат от чудовището, което са отгледали. Жалко, че това ще са обикновените хора, а не политиците, които си играят с живота на милиони, а после се крият по бункерите.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мишел

    8 1 Отговор
    Експерти казват, че при проведената модернизация на над 90% от руския ядрен потенциал, мощността на ядрената бойна глава се учетворява при запазване на теглото.
    Явно Северна Корея ползва подобни технологии.

    А САЩ представиха поредните последни предупреждения предупреждения към Северна Корея. Защото САЩ са модернизирали 4% от ядрените си оръжия и нямат с какво да се похвалят.
    Франция и Англия ще започнат модернизация след 2030 г., ако имат парични средства.

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Путинче

    3 10 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    Да САЩ не се хвалят като изперкалите диктатори на Северна Корея и Русия че са модернизирали оръжия с които да унищожат човешката цивилизация. Впрочем дори тази "гордост" - ядреното оръжие е измислено от "тъпите" американци. Както и още самолета, телефона че и интернет в който сега русофилите цъкат с език и се възхищават на корейските и руски бомби. А кога руснаци и корейци ще се похвалят с нещо полезно за човечеството?
  • 13 Хайрие от листопад.

    2 4 Отговор
    Сега ше фърли един фишек да мине над южна Корея и да цопне близо да коритото е така да си знаят. Той дебеланко обича е така да си ги мятка насам натам, да го видят, че има, не е като да няма раишли.
  • 14 Браво

    5 1 Отговор
    Кимчо трябва да удари говедария.
  • 15 Демократ

    4 3 Отговор
    Всеки ден най-близкия приятел на Путин показва нови бойни глави,нови ракети, най-после да отлети заедно с Путин с тях, че светът да си отдъхне.
  • 16 За протокола

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    И без модернизация ядрените запаси стигат Земята да бъде унищожена многократно.
    Добрата новина е, че тези, които държат пръста си на ядрения бутон имат много да губят и много ще си помислят дали да унищожат всичко.
    Лошата новина е, че и сред тях има психоидиоти, които изпадат в умопомрачение и на моменти не знаят какво правят. Дано около тях има някои трезвомислещи с усмирителни ризи.
Новини по държави: