Last news in Fakti

29 Март, 2023 18:48 878 2

В Казахстан продължават реформите за подобряване на политическата система

  • казахстан-
  • реформи-
  • политика-
  • политическа система

Това заяви президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев

В Казахстан продължават реформите за подобряване на политическата система - 1

В Казахстан ще продължат реформите за подобряване на политическата система.

Това заяви президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев по време на първата сесия на VIII парламент на Република Казахстан.

Мащабните реформи, реализирани в Казахстан, се основават на формулата „силен президент – влиятелен парламент – носещо отговорност правителство“, която е основният стълб на държавата.

След национален референдум, проведен на 5 юни 2022 г., ръководейки се от изискванията на актуализираната Конституция, Казахстан започна мащабна трансформация на всички институции на властта. В съответствие с измененията в Конституцията, президентските избори се проведоха на 20 ноември 2022 г., изборите за горната камара на Парламента – Сенат на 14 януари 2023 г., а изборите за долната камара на Парламента – Мажилис – и местните представителни органи – маслихати на 19 март 2023 г. За по-малко от една година се проведоха пет електорални кампании, включително референдум. Всички те се паднаха в много важен период. Въпреки всички трудности, Казахстан успя да премине през най-важния етап от живота на страната за кратко време.

„Всички трябва да сме наясно, че в геополитическата обстановка Казахстан е единствената страна, провеждаща такива дълбоки реформи. Отделни граждани, сред които има и политици, заявяват, че тези реформи могат да доведат до заплахи за Казахстан. Но съм убеден, че трансформациите са изключително важни за бъдещето на нашата нация. В никакъв случай не трябва да се отклонявате от избрания път. Напротив, трябва твърдо да вървим по пътя на реформите, като държим във фокус такива основни ценности като върховенството на закона, единството на хората, социалната справедливост и вътрешнополитическата стабилност“, каза президентът.

Касъм-Жомарт Токаев също посочи, че тази година за първи път ще се проведат преки избори на акими на 45 райони и градове с областно значение.

„След което ще преминем към избори за районни акими в цялата страна. В резултат на това всички институции на властта ще работят по нов начин. Нашето движение към демократизацията на политическите процеси, по-нататъшното увеличаване на участието на гражданите в държавното управление ще продължи“, заяви държавният глава.

Президентът на Казахстан заяви, че демократичните традиции в страната са се укрепили значително и са достигнали съвсем ново ниво.

„Отсега нататък партиите ще вървят в фарватера на политическите процеси, които определят бъдещето на страната ни. Изборът на депутати в едномандатни избирателни райони отвори възможността интересите на различни социални групи да бъдат представени в Мажилиса“, каза президентът.

Той също така отбеляза, че за първи път от много години в камарата се появиха депутати, които се номинираха самостоятелно и в остра конкурентна борба успяха да изпреварят кандидатите от партиите.

Президентът призова новоизбраните депутати да работят заедно в интерес на страната и заяви, че курсът към трансформации ще продължи. Касъм-Жомарт Токаев отбеляза, че всички депутати са изправени пред една задача – всеки ден да бъдат на „фронтовата линия“, да вземат решения и да носят отговорност пред хората за тях.

Обобщавайки речта си, президентът на Казахстан отбеляза, че в резултат на реформите правомощията на депутатите бяха разширени, а също така бяха направени промени в работата на двете камари. По думите му, по-рано законопроектът след одобрението на Мажилиса е бил разглеждан от Сената. Сега правото да приема закони е прехвърлено на Мажилис. По този начин върховният представителен орган се превърна в наистина влиятелен Парламент.

_________________

_________________


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А50

    5 0 Отговор
    Много се загрижихте за Казахстан, явно нещо мъти САЩкия господар там.