29 Март, 2023 19:01 1 029 2

Приоритетът на казахстанските власти: Подкрепа за социално уязвимите групи от населението

  • казахстан-
  • власти-
  • фокус-
  • население-
  • уязвими групи

На 29 март 2023 г. президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев участва в първата сесия на VIII парламент на страната

Приоритетът на казахстанските власти: Подкрепа за социално уязвимите групи от населението  - 1

На 29 март 2023 г. президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев участва в първата сесия на VIII парламент на страната.

В речта си пред народните избраници казахстанският лидер засегна основните промени в обществено-политическия живот на страната през изминалата година и реализираните реформи, основани на формулата „силен президент – влиятелен парламент – носещо отговорност правителство“.

Междувременно значителна част от изказването му беше посветена и на задачите в областта на социално-икономическото развитие на Казахстан.

Според Токаев Казахстан е изправен пред жизненоважна задача - да ускори темповете на всестранна модернизация и да направи скок в социално-икономическото развитие.

„Страната ни дълго време разчиташе на благоприятна външна конюнктура. Вярвахме в различни концепции и програми, доверихме се на измислени доклади за въображаеми успехи. Но най-важните, принципни неща останаха без необходимото внимание: стандартът на живот на гражданите все още остава нисък, има правна несправедливост, дистанцията между богатите и бедните нараства“, каза Касъм-Жомарт Токаев.

Държавният глава отбеляза, че през следващите пет години правителството и депутатите са изправени пред задачата да решат тези основни проблеми.

„Спешно трябва да направим основен ремонт на общата ни къща. Системните проблеми в икономиката и социалната сфера, натрупани през годините, изискват решителни действия. Затова ще трябва да се вземат непопулярни, но ефективни и необходими решения“, подчерта държавният глава.

Президентът се спря на основните приоритети на държавата и сподели своята визия за по-нататъшната работа на Парламента. По-специално президентът призова за стимулиране на бизнес активността, разкриване на индустриалния потенциал на страната, преразглеждане на подходите за развитие на инфраструктурата, отделяне на специално внимание на осигуряването на продоволствена сигурност, подобряване качеството на човешкия капитал, подкрепа на социално уязвимите категории граждани, укрепване на системата за защита на правата на човека, повишаване на ефективността на публичната администрация и качеството на стратегическото планиране.

В този контекст, Касъм-Жомарт Токаев се спря отделно на социалната защита на хора със специални нужди. Според него повече от 700 хиляди души в момента принадлежат към тази категория.

„Те много силно усещат последиците от високата инфлация, по-специално повишаването на цените на храните и лекарствата. Трябва да засилим мерките за подкрепа на лица със специални нужди и полагащите грижи. Също така е невъзможно да се пренебрегнат граждани, загубили човек, осигуряващ прехраната в семейството. В тази връзка възлагам на правителството от 1 септември тази година да увеличи обезщетенията на тази категория лица с 14,5 %. Ние имаме всички основания да твърдим, че Казахстан е единствената държава в нашия регион, която осигурява такава социална подкрепа. Като цяло системата за държавна социална подкрепа трябва да стане проактивна и още по-целенасочена“, каза президентът Касъм-Жомарт Токаев.

В същото време той отбеляза, че социалната помощ не трябва да поражда тунеядство, и на първо място млади трудоспособни граждани не трябва да разчитат само на обезщетения. По думите на президента, в трудовата сфера помощта на държавата трябва да бъде насочена преди всичко към изпреварване на социалните рискове, а не към отстраняване на последствията от тях.

Касъм-Жомарт Токаев отбеляза, че всички депутати са изправени пред една задача – всеки ден да бъдат на „фронтовата линия“, да вземат решения и да носят отговорност пред хората за тях.

_________________


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На второ място, прогонване на руският

    1 4 Отговор
    окупатор и руснаците от Казахстан!
  • 2 Пако

    4 0 Отговор
    И ТЕЗИ СВАЛИХА ШОРТИТЕ ПРЕД АМЕРИКАНЦИТЕ.