Last news in Fakti

30 Март, 2023 13:00 569 4

ЕК ще представи новия доклад за върховенството на закона в ЕС през юли

  • европа-
  • ес-
  • еп-
  • ек-
  • европейската комисия -
  • европейския парламент -
  • брюксел

При изготвянето на тазгодишния доклад ЕК се старае да повиши прозрачността, свързана с използваните източници на информация

ЕК ще представи новия доклад за върховенството на закона в ЕС през юли  - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия ще представи новия доклад за върховенството на закона в ЕС през юли, съобщи днес пред Европейския парламент в Брюксел зам.-председателката на Европейската комисия Вера Юрова.

При изготвянето на тазгодишния доклад ЕК се старае да повиши прозрачността, свързана с използваните източници на информация, отбеляза Юрова. Тя уточни, че се предвижда да бъде отчетено изпълнението на отправените препоръки, след като миналата година комисията за пръв път отправи изрични насоки към страните в ЕС.

По-късно днес ЕП ще гласува резолюция, като се предвижда да призове ЕК да следи отблизо състоянието на медиите и да предприема последващи действия по отправените препоръки "чрез подходящи политически и правни мерки". В предложения текст се отчита, че заплахите срещу журналистите ще продължат, докато институциите не могат или не желаят да преследват разкриваната от медиите корупция. Допълва се, че за съжаление независимостта на правораздаването в някои страни от ЕС е повлияна от политизиране.

В проекторезолюцията е отправен призив Еврокомисията да поставя ясни срокове за прилагане на препоръките и да посочва последиците в случай на неизпълнение. Очаква се евродепутатите настоятелно да призоват ЕК да предприеме съответните действия, особено когато правителствата не проявяват желание да спазват препоръките. Предвижда се те да изразят съжаление, че докладът не отчита ясно като съзнателен процес отстъплението от принципите на правовата държава в няколко страни от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урсуз фон дер Корупционен

    5 3 Отговор
    ЕК в ЕС = КПСС в СССР
  • 2 Вирус

    6 0 Отговор
    Смешниците дето те принуждават за всичко и това било върховенство на закона ама за коня ли за слона ли за кокошката ли хахаха
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    Какво стана с разследването срещу
    УрZула ❓😀❓😀❓
    Откупи ли се , купи ли ги 🤔🤔🤔
  • 4 Е, чакай!

    1 0 Отговор
    Ние не сме избирали тези булонки в т.н. "Еврокомисия", та те ще ни налагат някакви си закони?
    ЕС беше мислен, като съюз от НЕЗАВИСИМИ страни на Европа! Никой от тези народи не е искал, някога, някакви си НЕИЗБИРАНИ от народите, да ни налагат някакви си "закони", измислени от Сорос, Бил Гейтс, Ротшилд и останалите членове на световната мафия
Новини по държави: