31 Март, 2023 14:45 916 9

Китай е готов за по-нататъшно сътрудничество с Испания

  • китай-
  • испания-
  • сътрудничество

Ли се обяви за задълбочаване на тези отношения и получи подкрепа за това от испанския премиер Педро Санчес по време на тяхната среща в Голямата зала на народа на площад "Тянанмън"

Китай е готов за по-нататъшно сътрудничество с Испания  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският премиер Ли Цян заяви, че Китай е отворен за по-тясно сътрудничество във всички области с Испания, която той похвали за нейната международна значимост и за ангажимента ѝ за по-здрави връзки между ЕС и азиатската страна, предаде ЕФЕ.

Ли се обяви за задълбочаване на тези отношения и получи подкрепа за това от испанския премиер Педро Санчес по време на тяхната среща в Голямата зала на народа на площад "Тянанмън".

Това беше първата среща за деня на испанския премиер с високопоставени китайски представители в рамките на официалното му посещение в страната. Днес предстои Санчес да се срещне и с китайския президент Си Цзинпин.

В началото на срещата китайският премиер, с когото Санчес се срещна и вчера на икономическия форум в Боао, подчерта, че Испания е значима страна от ЕС и играе "важна роля в регионалните и международните дела". "Вие сте високопоставен испански политик, който от дълго време насърчава китайско-европейските отношения и сътрудничество", добави той и подчерта значимостта на посещението на испанския си колега, което съвпада с 50-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Ли определи международната икономическа ситуация като "несигурна и нестабилна" и заяви, че е съгласен с мнението, изразено от испанския премиер на форума в Боао, за необходимостта от по-тясно международно сътрудничество.

"Китай винаги ще бъде ангажиран с насърчаването на взаимноизгодното сътрудничество с държавите по целия свят", заяви китайският премиер и увери, че страната му е отворена за по-широко сътрудничество с Испания. Той се застъпи за развиването на всеобхватното стратегическо партньорство между двете държави в рамките на това сътрудничество.

Нито Ли, нито Санчес споменаха във встъпителните си слова войната в Украйна - въпрос, който ще бъде обсъден на срещата между испанския премиер и президента Си.

Испанският премиер благодари на колегата си за посрещането, поздрави го за наскорошното му назначаване на поста министър-председател и подчерта значението на посещението на Си в Испания през 2018 г. за укрепването на двустранните отношения.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    3 4 Отговор
    Испанците са едни бедни глопатси

    Коментиран от #8

  • 2 Тиква

    3 2 Отговор
    Италия и Испания са в добра криза и не се мешат в дебилските неща на Урсула и другите. Те ще се оправят първи!

    Коментиран от #4

  • 3 Хахахах

    3 2 Отговор
    Че той СИ не се ли обяви и за същото с русия бе само питам за един приятел

    Коментиран от #5

  • 4 Теле

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тиква":

    Урсула, макрон и шолц са записани за другата седмица да помолят нещо СИ
  • 5 Теле

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хахахах":

    Мохамед отива при планината, а не обратното. Сега светна ли ти
  • 6 Последния Софиянец

    4 1 Отговор
    Аз искам да помпя Байдън,мечтая го! Този човек ми действа магнетично!
  • 7 Питам:

    2 2 Отговор
    Къде е сега мазния Иво Инджев да напише патетично ,че СЕГА ПЕКИН Е НОВИЯ ЕРУСАЛИМ, Както преди месец написа, че КИЕВ Е НОВИЯ ЕРУСАЛИМ И ВСИЧКИ СВЕТОВНИ "ЛИДЕРИ" ХОДЕЛИ ДА СЕ ПОКЛАНЯТ НА ЗЕЛЕНЯСАЛИЯ БОГ ???
  • 8 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Голям си амсалак...ти в Испания бил ли си....държава с чудесна съдебна....здравна и каквато се сетиш системи...Хората са сърдечни и имат хубави заплати...20 год.съм живял там..ама голям..мях си...
  • 9 Пешо

    1 0 Отговор
    Испания е скрита лимонка. Купува от Китай газ и захранва Европа, а Урсуза си ги дрънка за санкции. Така хем Русия е добре и Европа е щастлива да ни обяснява как се справят без руска газ. И с дизелът схемата е същата.
    Само тихо и плебса да си мисли и вярва колко сме велики и да рупа сухари.
    Милиардерите нарастнаха страховито с Зелко крупието.
Новини по държави: