Last news in Fakti

1 Април, 2023 06:29 1 154 1

Мексико призова САЩ за още помощ след трагедията с мигранти в Сиудад Хуарес

  • мексико-
  • сащ-
  • сиудад хуарес-
  • мигранти-
  • помощ-
  • президент-
  • андрес мануел лопес обрадор

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор припомни, че страната му вече е отпуснала 100 милиона долара за социални програми в Салвадор, Хондурас и Гватемала

Мексико призова САЩ за още помощ след трагедията с мигранти в Сиудад Хуарес - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор /на снимката/ отново призова САЩ да отделят повече средства за предотвратяване на незаконната имиграция, след като 39 мигранти загинаха при пожар в център за задържане в Сиудад Хуарес, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Американците искат да решат "социалните проблеми единствено, като прибягват до сила, а не се занимават с причините", заяви президентът на редовна пресконференция преди планираното си посещение в Сиудад Хуарес, в Северно Мексико, на границата с Тексас.

Той припомни, че страната му вече е отпуснала 100 милиона долара за социални програми в Салвадор, Хондурас и Гватемала, спомогнали, според него, да се ограничи притока на мигранти към САЩ.

Лопес Обрадор отбеляза, че постоянно настоява пред Вашингтон да направи същото, но без резултат. "Не постигнахме тази цел нито с президента Тръмп, нито сега с президента Байдън", заяви той.

Мексиканският държавен глава все пак призна, че приета от президента Байдън програма за временни визи е допринесла значително за намаляване на миграционния поток.

Мексиканските власти потвърдиха вчера ареста на мигрант, обвинен, че е предизвикал пожар, като е запалил матраци в една килия в знак на протест срещу предполагаемо експулсиране.

Досега мексиканската главна прокуратура съобщаваше за петима задържани при започналото разследване за убийство след смъртта в понеделник вечерта на 39 мигранти в център за задържане. За момента не се уточнява дали този мигрант е един от тях. Местните медии посочват, че той е венецуелски гражданин.

Според прокуратурата персоналът, отговарящ за сигурността в центъра - административни служители и охранители, не са направили нищо, за да отворят килията, където е бил подпален пожарът.

Сред загиналите има 18 гватемалци, по седем души от Салвадор и Венецуела, шестима от Хондурас и един колумбиец.

Освен загиналите има и 27 пострадали, като някои от тях са в много тежко състояние.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    2 5 Отговор
    Всички чакат помощи от САЩ и САЩ помагат на много държави! А от Русия никой ли не иска помощи? Да не забравяме, че САЩ помогнаха и на Русия ВСВ с Ленд Лийза!
Новини по държави: