Last news in Fakti

3 Април, 2023 19:40 733 5

Берлин ще има кмет консерватор за първи път от 20 години

  • германия-
  • берлин-
  • кмет

Става дума за лидера на Християндемократическия съюз (ХДС) в Берлин Кай Вегнер. Съгласно представено от двете партии днес коалиционно споразумение той ще управлява заедно със социалдемократите, които досега бяха на власт в германската столица

Берлин ще има кмет консерватор за първи път от 20 години - 1
Снимка: Shutterstock

Берлин ще има кмет консерватор за първи път от повече от 20 години, предаде Франс прес.

Става дума за лидера на Християндемократическия съюз (ХДС) в Берлин Кай Вегнер. Съгласно представено от двете партии днес коалиционно споразумение той ще управлява заедно със социалдемократите, които досега бяха на власт в германската столица.

Споразумението беше огласено от Вегнер и от досегашния кмет от социалдемократите Франциска Гифай седем седмици след убедителната победа на ХДС на местните избори.

На тези избори християндемократите получиха 28,2% от гласовете на избирателите. Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц пък получиха 18,4% от гласовете, което е най-слабият им резултат в Берлин след края на Втората световна война.

Изборните резултати отреждат на Германската социалдемократическа партия ролята на младши партньор в новото берлинско правителство.

Вегнер ще бъде първият кмет консерватор на Берлин след Еберхард Дипген (1991-2001 г.)

Източник: "Франс прес"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гадател

    4 0 Отговор
    Друго знаме ще се вее..
  • 2 На добър час

    7 0 Отговор
    на Берлин !
  • 3 Само питам

    4 0 Отговор
    Кой ще е кмет на Берлин нас малко ни касае. Ама ви е журналистите защо не питате Гълъба защо мълчи като риба за Великденските добавки на пенсионерите? Или парите ги изядоха укрите в пет звездните хотели по морето. За един приятел гръцки пенсионер питам който ще вземе 200 евра и тая година.
  • 4 РЕАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Швабите що ме вземат пример от Великобритания. Щом кмета на Лондон е пакистанец, кметът на Берлин трябва да е турчин. Щом министър председателя е индиец, канцлерът на Германия трябва да е поне албанец.
  • 5 Гого

    3 0 Отговор
    Ще консервира домати
Новини по държави: