Last news in Fakti

5 Април, 2023 10:25 950 13

1 милион души са изчезнали в Ирак през последните петдесет години

  • ирак-
  • комисията на оон-
  • багдат-
  • саддам хюсейн -
  • иракски кюрдистан-
  • сащ-
  • инвазия-
  • ислямска държава

Комисията на ООН по принудителните изчезвания призова Ирак - страна, в която има най-много изчезнали хора в света - да положи усилия за издирване на жертвите и да наложи наказания на отговорните за това престъпление лица

 1 милион души са изчезнали в Ирак през последните петдесет години - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 1 милион души са изчезнали в Ирак през последните петдесет години, обхващащи периода на диктаторското управление на Саддам Хюсейн, последвалата военна интервенция на САЩ в страната и възхода на терористичната група Ислямска държава, заяви ООН в доклад, цитиран от Ройтерс.

Комисията на ООН по принудителните изчезвания призова Ирак - страна, в която има най-много изчезнали хора в света - да положи усилия за издирване на жертвите и да наложи наказания на отговорните за това престъпление лица. Това обаче е възпрепятствано от липсата на понятие "насилственото изчезване" в иракското наказателно законодателство, се казва в доклад на комисията.

"Комисията на ООН по насилствените изчезвания настоява Ирак незабавно да положи основа за предотвратяване, изкореняване и наказване на това отвратително престъпление", пише в доклада. Няма коментар по случая от иракското външно министерство или от местното правителство.

 1 милион души са изчезнали в Ирак през последните петдесет години
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В доклада също така се казва, че близо 290 000 души, от които около 100 000 кюрди, са изчезнали принудително по време на "геноцидната кампания" между 1968-2003 г., водена от Саддам Хюсейн в Иракски Кюрдистан. Изчезванията продължават и след ръководената от САЩ инвазия през 2003 г., по време на която бяха задържани най-малко 200 000 иракчани. Повече от половината от тях са били пратени в американски или британски затвори в Ирак.

"Твърди се, че някои от хората са били задържани без заповед за арест заради участието им в бунтовнически операции, а пък други са били "мирни граждани, озовали се на неподходящо място и в неподходящо време", заяви комисията.

Нова вълна от отвличания заля страната след като групировката "Ислямска държава" обяви създаването на халифат в част от Ирак.

"Други продължаващи модели на изчезвания на хора включват предполагаемото насилствено изчезване на деца, най-вече от етническата група язиди, родени след като майките им са били сексуално малтретирани в лагерите на ИД", заяви комисията.

Смята се, че от 1968 г. в Ирак са изчезнали между 250 000 и 1 милион души и във връзка с това ООН поиска от Ирак да създаде независима работна група, която да установи какво се е случило с изчезналите хора и да обяви имената им и мястото, на което те биха могли да се намират.

 1 милион души са изчезнали в Ирак през последните петдесет години
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хага нещо?

    13 1 Отговор
    Агресорите Буш (и Буш младши).
  • 2 Делю Хайдутин

    17 1 Отговор
    1 000 000 са избити от янките.В България 5 000 000.
  • 3 Така е

    4 1 Отговор
    В американските медии, изчезват им по 1 000 000 000 човека ако е удобно... Това че Америка 25 години са прекарали в региона, няма как да е причина..
  • 4 Една част

    3 1 Отговор
    са бежанци и живеят в ЕС, други (най-вече от армията на Садам) отидоха в Сирия и основаха Ислямска държава и голяма част са избити като войници от ДАЕШ от силите на Башар Асад и руснаците.
  • 5 Сър Пичук

    1 1 Отговор
    Като гледам, днес в Украайна е много по-зле...
    И само да отбележа - у нас само за 32 години, в мирно време, изчезнаха повече от 2.5 милиона при управлението на БКП/БСП и нейните деривати.

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 6 Вирус

    1 0 Отговор
    Е как оонето не знае нали американците ги убиха
  • 7 Рико анаграмата.

    1 0 Отговор
    Не са изчезнали ,Обединеният Въдух под Налягане ги телепортира. Но на вас
    лично не ви пука щото са аму дажи нали?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    Поясняваай бе ,Пи1чок,кои 32 години,тези на " реал1ната де1мокрация "ли?Когато "другарите" бяха изоставени и разбраха ,че има нов Биг 1Брадър,който няма нищо напротив тези които слушкат и спазват " демократичните цен1ности да останат на яслата и продължат да папкат.Големият батя се смени но тези посредниците останаха същите,само се пребоядисаха.
  • 10 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сър Пичук":

    Поясняваай бе ,Пи1чок,кои 32 години,тези на " реал1ната де1мокрация "ли?Когато "другарите" бяха изоставени и разбраха ,че има нов Биг 1Брадър,който няма нищо напротив тези които слушкат и спазват " демократичните цен1ности да останат на яслата и продължат да папкат.Големият батя се смени но тези посредниците останаха същите,само се пребоядисаха.
  • 11 Не са изчезнали,

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сър Пичук":

    45 години свободната емиграция беше забранена, а мизерията достатъчна. 3 милиона просто емигрираха на запад. Дай боже да се вдигне стандарта на живот и да станем нормална държава, та поне една част да се върнат.
  • 12 Сорош Дьорд

    1 1 Отговор
    Откъде мислите че взимам сърца и бъбреци
  • 13 Погнусен

    0 1 Отговор
    Санкцийки, това-онова?...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания