Last news in Fakti

6 Април, 2023 13:30 689 3

Китай инспектира кораби в Тайванския пролив

  • китай-
  • тайван-
  • тайванския пролив

Този ход идва на фона на повишено напрежение между Китай и Тайван, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти прие тайванския президент Цай Инг-вен в Калифорния в сряда

Китай инспектира кораби в Тайванския пролив - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската администрация за морска безопасност на Фудзиен стартира тридневна специална съвместна патрулна и инспекционна операция в централната и северната част на Тайванския пролив, която включва и физически проверки на борда на кораби, съобщиха от Администрацията в своя акаунт в китайската социална мрежа WeChat, предава Ройтерс.

Този ход идва на фона на повишено напрежение между Китай и Тайван, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти прие тайванския президент Цай Инг-вен в Калифорния в сряда, превръщайки се в най-високопоставения американски политик, срещал се с тайвански лидер на американска земя от десетилетия.

Органът за морска безопасност в югоизточната китайска провинция заяви в сряда, че операцията включва "инспекции на място" на кораби за директен товар и строителни кораби от двете страни на Тайванския пролив, "за да се гарантира безопасността на корабоплаването и да се осигури безопасна и организирана работа на ключови морски проекти".

Морското и пристанищното бюро на Министерството на транспорта на Тайван каза в изявление късно в сряда, че е внесло остър протест срещу Китай заради този ход.

В изявлението се казва, че са уведомени съответните корабни оператори, че ако срещнат подобни искания от Китай, трябва да ги откажат и незабавно да уведомят бреговата охрана на Тайван, за да им окаже помощ.

"Ако континенталната страна настоява за предприемане на едностранчиви действия, това ще създаде пречки за нормалния обмен между двете страни. Ще бъдем принудени да предприемем съответните мерки", се добавя в изявлението, без да се дават подробности.

Районите, обхванати от операцията, включват директния контейнерен маршрут "Пинтан Тайван", пътническия маршрут "Малките три връзки", обичайния маршрут на плавателни съдове в Тайванския пролив, плавателните зони на търговски и риболовни кораби и зони с чести незаконни дейности за добив на пясък.

Пътническият маршрут с "Малките три връзки" се отнася до маршрути с лодки между тайванските острови Кинмен и Мацу, които се намират срещу Китай и китайски градове.

Флотът, съвместна специална операция със Спасителното бюро в Източнокитайско море и Центъра за поддръжка на навигацията в Източнокитайско море, ще продължи да извършва инспекции в централната и северната част на Тайванския пролив през следващите два дни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС - САЩ подлоги на дявола!

    8 2 Отговор
    Китайски Тайван скоро ще е само територия на Китай!
  • 2 ЕС-НАТО-САЩ гейски съюзи

    5 2 Отговор
    Макрончо и акушерката Урсула, доста са си поиграли в късните часове!
  • 3 МирО

    6 1 Отговор
    Китай ще почне натискът, вече зад него стои Велика Русия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания