6 Април, 2023 14:00 744 3

Компанията създател на "ChatGPT" иска да реши казуса със забраната му в Италия

  • chatgpt -
  • забрана-
  • италия-
  • openai

"OpenAI" спря достъпа до чатбота за потребители от Италия

Компанията създател на "ChatGPT" иска да реши казуса със забраната му в Италия - 1
Снимка: Shutterstock

"ОупънЕйАй" (OpenAI), компанията създател на чатбота "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), планира да представи на италианските власти гаранции, че изкуственият интелект няма да злоупотребява с данните на потребителите си, в опит да ги убеди да вдигнат наложената миналата седмица забрана, предаде Ройтерс.

Италианската агенция за защита на личните данни, известна като "Гаранте" (Garante), обвини "Майкрософт" (Microsoft), която стои зад "ОупънЕйАй", че не проверява възрастта на потребителите на чатбота и че "не е налице никаква правна база, която да ѝ дава право да събира лични данни, за да "обучава" чатбота".

В отговор "ОупънЕйАй" спря достъпа до чатбота за потребители от Италия.

Компанията създател на
Снимка: Shutterstock

"Гаранте" обяви, че няма намерения да слага пречки пред развитието на изкуствения интелект, но настоя, че е важно да се спазват правилата за защита на личните данни на италианските и европейски граждани.

По време на видеоконферентна среща с агенцията, вчера представители на "ОупънЕйАй" са обещали да са по-прозрачни по отношение на събирането на данни и удостоверяването на възрастта на потребителите си, посочват от "Гаранте". След участниците в срещата е бил и главният изпълнителен директор на "ОупънЕйАй" Сам Олтман. Компанията е обещала да изпрати на агенция писмен документ, съдържащ мерки, които ще бъдат предприети, за да бъдат спазени изискванията.

Италианската забрана привлече интереса на други регулаторни органи в Европа, като много от тях настояха, че са необходими по-строги мерки, за да се обуздае безконтролното разпространение на подобни чатботове.

През февруари "Гаранте" забрани на чатбота на компанията "Реплика" (Replika) да използва лични данни на италиански граждани, с аргумента че създава рискове за малолетните и за емоционално нестабилните хора.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    1 3 Отговор
    Никакъв интелект не е това нещо. Викам му искаш ли те опъна, не отговаря директно.
    Тъй, тъй, тъй, тъй, ша та напрая.
    Ще ти гръмне чак дънната платка .
    -Дръжте се културно.
    Нищо не става от тоя боклук, явно наистина е за крадене на лична информация!
  • 2 Читател

    0 0 Отговор
    BLM, AI и кой знае още какво. Път без изход.
  • 3 Хаха

    1 0 Отговор
    Е няма лошо по-малко конкуренция в ИТ сектора
Новини по държави: