7 Април, 2023 09:20 641 2

Канада репатрира 14 свои граждани от лагери в Сирия и арестува двама

  • канада-
  • сирия -
  • монреал-
  • арести-
  • радикалисти

Две от жените са били арестувани при пристигането си в Монреал

Канада репатрира 14 свои граждани от лагери в Сирия и арестува двама - 1
Снимка: Shutterstock

Канадското правителство вчера репартира 14 канадци – четири жени и 10 деца, от лагери за задържане в Североизточна Сирия, където са държани чужденци, за които се смята, че се свързани с „Ислямска държава“, предаде Ройтерс.

Две от жените са били арестувани при пристигането си в Монреал, каза адвокатът им.

Канада репатрира 14 свои граждани от лагери в Сирия и арестува двама
Снимка: Shutterstock

На фона на съобщения за влошени условия в лагерите в Североизточна Сирия, сме особено загрижени за здравето и благополучието на канадските деца, заявиха външното министерство и министерството на обществената сигурност в съвместна декларация по повод репатрираните.

Канадското правителство начело с либерала Джъстин Трюдо е обект на критики, че действа прекалено бавно по репатрирането на свои граждани от сирийски лагери.

Външното ведомство каза, че някои от пълнолетните репатрирани може да бъдат съдени за подкрепа на терористичната организация „Ислямска държава“.

На двете арестувани жени не са повдигнати наказателни обвинения, но прокурорите искат да им бъдат наложени определени ограничения за период от една година, а ако не ги спазват, може да влязат в затвора. Очаква се съдебните заседания за освобождаването им под гаранция да са в Торонто, където жените живеят.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 патето Яки

    2 0 Отговор
    Хайде да репатрират и лъжливия канадец Кирчо.
Новини по държави: