Last news in Fakti

7 Април, 2023 09:38 741 0

В Кипър реконструират опасни сгради

  • кипър-
  • сгради-
  • опасни-
  • реконструкция-
  • жилища

От 1 май в започва изпълнението на първия правителствен план за реконструкция на опасни жилищни сгради

В Кипър реконструират опасни сгради - 1
Източник: Shutterstock

От 1 май в Кипър започва изпълнението на първия правителствен план за реконструкция на опасни жилищни сгради, построени за кипърски гръцки бежанци от северната част на острова след турската инвазия през 1974 г.

Решенията за програмата и нейното субсидиране се очакват от заседанието на Министерския съвет днес.

С приоритет ще са 43 жилищни сгради, които се състоят от 375 апартамента, съобщи вътрешният министър Константинос Йоану. Те са оценени като рискови и неподходящи за живеене след извършеното проучване от Отдела по градоустройство. Част от тях ще бъдат разрушени, тъй като се смята, че е нерентабилно да бъдат ремонтирани.

Новопостроените блокове ще са с по 16 апартамента, вместо 9 или 12, каквито са повечето сгради в бежанските селища сега.

Семействата, чиито домове ще бъдат съборени, ще получат безвъзмездна финансова помощ за временен наем за 24 месеца, а тези, чиито апартаменти ще бъдат ремонтирани - до 12 месеца.

Общо 358 бежански блокчета с 3128 апартамента са включени в плана за реконструкция, който трябва да бъде изпълнен за 10 години.

Предвижда се да бъдат ремонтирани по около 35 жилищни сгради годишно.

Целта е до края на април да приключат подготвителните процедури и планът да се прилага от 1 май, обяви министър Йоану, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА