Last news in Fakti

10 Април, 2023 10:21 580 7

Гърците изпитват дълбоко недоверие към политическите институции

  • гърция-
  • недоверие-
  • институции-
  • политика

Разкри проучване на общественото мнение в Гърция

Гърците изпитват дълбоко недоверие към политическите институции - 1
Източник: Shutterstock

Проучване на общественото мнение в Гърция разкрива дълбоко недоверие към политическите институции, съобщава в. „Катимерини“.

От анкетираната извадка от малко над 4000 вероятни гласоподаватели 83,2 процента казват, че вярват малко или никак на политическите партии. Подобно негативно възприятие имат към съдебната система 69 процента от анкетираните, а към парламента недоверието е 68,9 на сто, сочат данните от проучването, проведено миналия месец. Недоверие към независимите власти са изразили 65,1 процента от анкетираните, към правителството – 64,3 на сто, към президентската институция – 63,7 на сто, а към премиера – 60,6 процента, пише „Катимерини“.

Институцията, която буди най-слабо доверие, са медиите, сочат данните от анкетата, според които 91,6 процента от респондентите са заявили, че имат малко или никакво доверие в медиите, предаде БТА.

„Катимерини“ уточнява, че анкетираните са били помолени са изразят степента на доверие, която имат към тези институции сами по себе си, а не към сегашните им представители.

Въпреки негативните настроения, петима от шест респонденти (83 процента) са на мнение, че демокрацията е най-добрата форма на управление, но 69 на сто са недоволни от начина, по който функционира тя в Гърция.

Общо 60,1 процента от анкетираните оценяват сегашното си икономическо състояние като незадоволително, 15,2 процента са доволни, а 24,5 на сто го определят нито като задоволително, нито като удовлетворяващо.

Общо 69,4 процента от участниците в допитването подкрепят оставането на Гърция в еврозоната, разкриват още данните от анкетата, цитирана от „Катимерини“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нямат доверие

    5 3 Отговор
    Е как да имат! Тези не разбраха че щом падне кльона по границата на България и няма опастност от комунизма, всичко ще си дойде на мястото и те че станат една обикновена балканска държава, и запада вече няма да и дава пари!
  • 2 Ама когато изнудваха

    5 3 Отговор
    Германия и ЕК им вярваха и то с основание. Вземаха милиарди евро без да заслужават. А нашите политици искат да им вярваме като ни ограбват.
  • 3 Павел пенев

    9 0 Отговор
    Нашето недоверие към тези простаци да не би да е по- плитко?
  • 4 Казуар

    6 3 Отговор
    Гърците като пиеха и ядоха пяха, сега като плащат плачат. Натрупаха 300 милиарда дълг.
  • 5 Аха

    3 1 Отговор
    От един месец насам влезе и новият им закон.Блокирват масово сметките на гърците,които дължат ефория.Демек натрупани неплатени данъци.

    Коментиран от #7

  • 6 Само те ли?

    5 0 Отговор
    Системата на т.н. "демокрация" също се сгромоляса с гръм и трясък! По време на т.н. "пландемия" вече всички разбраха, че държавните институции работят ПРОТИВ обикновенните хора! Даже ги принуждават на смърт. След 2020 г вече и последните балъци, вярващи в системата им, умряха... Иска се нова обществена система! И тази умря, както и социализма 90-те години .. никой не вярва в нея вече.
  • 7 Това е опит

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аха":

    Да се въведе новата диктатура! Чрез изнудване с парите, всеки да им се подчинява! В Германистан забраниха от януари 24 г отопление на газ и нафта. Къде ще му излезе края на тези диктатори??? Само Възраждане! Иначе яж хлебарки и мълчи! Ако се обадиш, ти замразяват сметката и даже и хлебарки няма да ти дадат...
Новини по държави: