Last news in Fakti

16 Април, 2023 18:21 4 420 34

Чехите се вдигнаха на протест заради високите цени (СНИМКИ)

  • чехия-
  • протест-
  • цени-
  • икономика-
  • инфлация-
  • ток

Той е под надслов "Чехия срещу бедността"

Чехите се вдигнаха на протест заради високите цени (СНИМКИ) - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

Митинг с икономически искания към властите под мотото "Чехия срещу бедността" се провежда на Вацлавския площад в центъра на Прага. В него участват над 30 000 активисти, които са се събрали в столицата, за да протестират срещу политиката на сегашното правителство и влошаващото се финансово състояние на обикновените граждани на фона на енергийната криза и растящите цени.

"Събрали сме се тук, за да защитим интересите на страната. Искаме да изразим недоверие към правителството с ненасилствен граждански протест", каза главният организатор на митинга, председател на наскоро създадената политическа партия "Дясно. Респект. Професионализъм“ Йиндрих Райхл. Протестът е "не само срещу икономическата бедност, но и срещу моралната бедност", допълни той.

Над главите на протестиращите се веят националните знамена на Чехия. Някои от тях държат украински знамена. Сред плакатите, съдържащи надписи с икономически искания към властите, могат да се видят и такива с антивоенни надписи като "Не на войната!" и "Дайте шанс на света!".

Стотици полицаи следят за спазването на реда. „Не са регистрирани никакви инциденти“, каза говорителят на полицията в Прага Ян Данек пред репортери. Организаторите на протестната акция също предварително призоваха участниците в нея да се държат възможно най-коректно и да не демонстрират на митинга нежелани или забранени символи в републиката, например емблемите на руската специална операция в Украйна.

На 11 март по инициатива на партията "Закон. Уважение. Професионализъм" се проведе първият многохиляден митинг на Вацлавския площад, по време на който имаше сериозни инциденти и 20 активисти бяха задържани. След края на протеста стотици негови участници направиха опит да съборят националния флаг на Украйна, окачен на фасадата на Националния музей. Както по-рано съобщиха медиите, образувани са седем наказателни дела.

На 5 април съдът на Първи район на Прага осъди на шест месеца лишаване от свобода с 2 години изпитателен срок участник в същия митинг, върху чиито дрехи бяха пришити емблемите на ЧВК "Вагнер" и буквата Z . Освен това той трябва да плати глоба от 12 000 крони (570 USD). Наложена му е и една година забрана да пребивава в столицата.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    137 5 Отговор
    Ние сме си добре. Свикнали сме да сме мизерни и няма да протестираме
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ха ха

    115 7 Отговор
    Отворете ги тези очета! Давос е големият шейтан. Пак натискат за зелената енергия и ще умрем от глад. Явно са решили да ни унищожат, ама кой ще ги пази от Си е въпросът...
  • 4 Жалко,

    76 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ... но е оставка. Мош@ени@ците са все по върховете, трябва да ги обрулим здраво .
  • 5 соломон напасания

    67 3 Отговор
    Хак ви е фашаги !
  • 6 Бойкикев

    110 3 Отговор
    За да се издържа войната се печатат хартиени пари.Инфлацията тепърва набира скорост.А от войната печелят тусен кръг трансконтинентални спекуланти.Както и от ваксините.А за баламите ценности.Които се не ядат.

    Коментиран от #13

  • 7 А ние кога?

    95 5 Отговор
    До кога ще търпим нашите некадърни краварски марионетки?
  • 8 Реалиста

    118 9 Отговор
    Франция гори, Чехия протестира, Европа загива , а Урсула подарява милиарди и оръжие за фашистите украински! Съд и присъди на европейските малоумници! подадоха се , продадоха се на Деменцията!
  • 9 Чехите

    99 2 Отговор
    работят, имат промишленост, ние имаме партии и тарикати "усвояващи" европейски средства, а и сме с най-голяма администрация/чиновници в целия ЕС на глава от населението
  • 10 Гориил

    75 5 Отговор
    Съжалявам, но Русия няма да отслаби натиска.
  • 11 гост

    91 6 Отговор
    Пропагандирания "земен рай" под името Европейски съюз се тресе по шевовете. В скоро време всяка държава за да оцелее от безумията на европейските марионетки ще поеме своя път. Само най-верните, като нас, а ние винаги до последно сме били НАЙ-ВЕРНИ ще отидат в небитието, но уви ново възкресение както през 1878 година не се очертава!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ха ха

    47 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бойкикев":

    Ама, снаряди с шума перки и панелки не се правят. Каски, бронежилетки, танкове... В същото време Германия си закрива атомните реактори, Франция все още произвежда 17% по-малко атомна енергия от 2019. Всичко се погрива от блендерите за птици и отровните панелки от Китай. След 20 години ще се чудим къде да ги закопаваме. Надяват се все да излъжат някоя африканска държава. Големият проблем е, че не могат да произведат необходимата енергия за развитие на обществото. Без енергия няма просперитет.
  • 14 като ми пееш пенке ле кой те чува

    61 3 Отговор
    Искаме да изразим недоверие към правителството с ненасилствен граждански протест
    Или докле мъничка е змията да се съберем и с крака да и сттррошшим главата да се отървем и свободни да се наречем
  • 15 Цензурата е зловеща

    66 5 Отговор
    Историята на агент "Ивайло" (журналистът Иво Инджев) е знакова за сбъркания български посткомунизъм. Съдете сами - човек, който е бил част от сътрудническия апарат на ДС, чийто родови корени по бащина и майчина линия са кървавочервени, човек, който е бил стипендиант на Първо главно управление на ДС, ни се представя вече десетилетия наред едва ли не за икона на "дясното", на съпротивата срещу Русия, на обективността и антикомунизма. Не е чудно, че тук не се случи нито лустрация, нито декомунизация, нито търсене на отговорност от комунистическите варвари за безбройните им престъпления срещу България и българите. Как да се случат тези неща, след като хората, които трябваше да ги случат до един бяха зависими или от ДС, или от РУМНО, или от комунистическата номенклатура, на която бяха слугували преди 10 ноември 1989 г. А както ще разберете от досието на агент "Ивайло" - такива като него са били в същата позиция и след тази дата.
  • 16 миряните да питат бащицата защо не и тук

    30 2 Отговор
    Румъния настигна Португалия по икономически показатели, отбелязва сайтът Зиаре, като се позовава на статистика, изготвена от Евростат. Според показателите Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението на Румъния е сравним с този на Португалия. “Румъния е много по-добре по паритет на покупателната способност“, отбелязва сайтът и допълва, че страната за първи път икономически надминава държава от ЕС без комунистическо минало, предаде БТА.

    „Румънската икономика догонва португалската. Този растеж е особено впечатляващ, защото преди малко повече от две десетилетия Румъния беше много бедна страна в европейски контекст и нейният БВП на глава от населението, по паритет на покупателната способност, беше приблизително една трета от португалския (27% от средното за ЕС в Румъния през 2000 г. в сравнение с 85% в Португалия). През 2022 г. и двете страни записаха БВП на глава от населението, съответстващ на 77% от средния за ЕС”, отбелязва сайтът Зиаре, като цитира икономиста Кристи Тудореску.
  • 17 нено

    85 4 Отговор
    Милиони хора по света са заблудени, заради медийната забрана на ЕС! Православна Русия се представя за агресор, фашистка Украина за жертва! Това е голямата лъжа! От 2014 год. в Украина се извърши преврат под давлението и милиардите долари на Байдън и синът му, продължиха с въоражаване на украинският режим и решиха да унищожат рускоезичното население и територията им! Дано истината излезе на яве и се спре ужаса на войната от която печели само САЩ!
  • 18 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    66 2 Отговор
    Франция ще разпали огъня на недоволството в целия ЕС и Европа! Ганю пак ще е от последните или направо последен, ако успее изобщо да се пробуди да се вдигне срещу марионетките и душманите си!
  • 19 Тома

    57 2 Отговор
    А пък ние чакаме служебното правителство да регулира цените.Мууууухахаха.
  • 20 Иван

    58 3 Отговор
    Навсякъде хората протестират само българина ако излезе на протест веднага се казва тези са платени защото България е цъфнала

    Коментиран от #23

  • 21 Виждате

    68 2 Отговор
    ли огромната разлика? Разгледайте внимателно снимките. Нито един плакат на английски, и въобще на различен от чешки език. При протести, организирани от соросоидите, винаги плакатите и лозунгите са на английски, за да си пасне картинката в краварските медии.
  • 22 позеленял

    36 2 Отговор
    а ние кога ?
  • 23 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    49 1 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    В България през последните 33 години на грабеж и геноцид, никога не е имало протест с ясни социални искания.
    Тука има само жълто паветни протести след работно време и с разрешението на робовладелците и чорбаджиите на тия протестиращи. Самия протест е с не ясни искания и каузи, повикат малко и се разотиват, ако стане напечено бягат като сърни към домовете си!

    Коментиран от #25

  • 24 А50

    59 4 Отговор
    БРАВО НА ЧЕХИТЕ, на 23.04 и в България протест срещу изпращането на оръжия за Окрайна и всякакво наше участие
  • 25 Теле

    22 1 Отговор

    До коментар #23 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Софийски страхливи сърнички викаш
  • 26 Минувач

    49 3 Отговор
    Нека да кажат евроатлантиците, които плюят по Възраждане - и тези 30 хил чехи ли са купени от Путин, и те ли са руски марионетки? Дори имат 2 партии, организиращи такива протести. Онези, за които националните институции все още означат нещо и са опитали да свалят украинското знаме от там, и те ли са 4-хилядници? Десетките хиляди протестиращи в Германия и Франция, а и на други места, против войната и украинските помощи, и те ли са руски подлоги, хахаха. Май там обаче тая партенка не минава, само тук става да се излъже някой зяпнал в унес телевизора, самооблъчващ се с платени псевдо журналисти и анализатори. Просто навсякъде е назрял моментът все повече хора да започнат най-сетне да си задават правилните въпроси и да вдянат най-сетне, че няма как в един съюз всички да са на келепир и винаги ще има ощетени. Разбира се силните пишат правилата и дърпат чергата към себе си, а бедните като нас за малко трохи, сме готови на всичко, само и само да кажем, че и ние седим на тая черга, не на голия под, седим, ама в края и и се радваме, че ни подхвърлят някой къшей.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Има само чешки знамена

    44 1 Отговор
    Те донесоха със себе си чешки знамена, както и транспаранти с надписи „Оставка на правителството“, „Искаме мир“, „Стига“, „Няма война, няма НАТО!“, „Ние сме ограбени, но добавени към себе си”, „Долу фалшивото правителство и медии”, „Дайте шанс на мира”
  • 29 ;) шегаджии мисирки

    33 1 Отговор
    Ще много смел някой да се появи с украинско знаме тук на Вацлава днес

    Коментиран от #33

  • 30 Абе,

    30 2 Отговор
    мисирката що не казва,че са се подписвали за излизане от НАТО и да не се дава оръжие на укристан?!
  • 31 ХА ХА ХА

    22 2 Отговор
    АБЕ ПРОТЕСТА НА ЧЕХИТЕ ТРЯБВА ДА Е ПОД НАСЛОВ ::::: ЧЕХИЯ ПРОТИВ ОКРАЙНА !
  • 32 Хи хи хи

    28 3 Отговор
    Нека дават още милиони на Укро нацистите и ще има революция не само там , а навсякъде във Европа !!!!!!! Тая управляваща клика на ЕС е компрометирана и трябва да си ходи и да я съдят !!!!!!
  • 33 Вече

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от ";) шегаджии мисирки":

    Не му ли се вика Вацлавак. Или просто грешка в суматохата. Все на "-ак" завършват разговорните названия. Старомак, Карлак, Павлак и т.н.
  • 34 Партизан от куку ригу

    0 0 Отговор
    Още по зле ще става. Зеления прави милиони а Европа с тези боклуци политици ще затъва Това беше основната цел. Но никой не казваше истината за събитията в Украйна Уверих се че хората имат къса памет. Трябва да отворят интернет и да видят какво се пишеше за събитията преди 8-9 години. Сега същите информационни канали са на се обърнали на 360° Отдавна са забравили това което са писали.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания