Last news in Fakti

16 Април, 2023 19:42 2 584 9

Касапница в Буркина Фасо, неизвестни нападатели убиха 40 души

  • буркина фасо-
  • нападение-
  • убити

33 са ранени при атаката

Касапница в Буркина Фасо, неизвестни нападатели убиха 40 души - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неидентифицирани нападатели убиха 40 души и раниха 33 при нападение срещу армията и доброволческите сили за защита в северната част на Буркина Фасо, се казва в изявление на правителството, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Нападението е извършено в събота в село Аорема близо до град Уахигуя в Северния регион, недалеч от Мали - район, завладян от ислямистки групировки, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава", които от години многократно са извършвали нападения.

Не е ясно коя групировка е извършила нападението. То идва девет дни, след като въоръжени лица убиха 44 души в селата Кураку и Тондоби в северната част на западноафриканската страна.

Шестима войници и 34 членове на доброволните отбранителни сили бяха убити при нападението в събота, се казва в изявлението. Правителството насърчава цивилните граждани да се присъединят към местните отбранителни сили, за да се опита да прекрати продължаващото вече осем години насилие, при което загинаха хиляди и милиони бяха принудени да напуснат домовете си.

Размириците в Буркина Фасо предизвикаха два преврата през миналата година, извършени от военните, които обещаха да си върнат контрола над страната, но не успяха да спрат нападенията.

Размириците в региона започнаха в Мали през 2012 г., когато ислямистите се възползваха от сепаратистко въстание на туарегите. Оттогава насилието се разпространи в съседните Буркина Фасо и Нигер и заплашва да дестабилизира още повече съседните държави, предупреждава Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    17 5 Отговор
    Бесни кравари разбира се

    Коментиран от #9

  • 2 френски макарон

    15 3 Отговор
    ами искат независимост няма как да я получат с мир
  • 3 СерГей лавров

    5 16 Отговор
    Най новите ни братски народи
  • 4 А50

    23 6 Отговор
    Осведомете ни как приключи опитът за въоръжен преврат в Судан. И подкрепя ли западът въоръжените групировки и имат ли почва във Франция например, където яко се протестира и се бият по улиците вече цяла зима и до сега, но нито дума по националните медии, защо така. Това не е ли информационно затъмнение
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лавров да се връща спешно

    5 8 Отговор
    От Амазонката и да помири новите си братя
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Уса

    4 2 Отговор
    Камила Харис се опитала да подкупи министър на южна африка с 80 милиона $ за приемане и узаконяване на ЛГБТ жендърията.Юовека я разкри пред медиите наскоро и каза,че цената на Африка не е толкова ниска и африканците не са 3то качество хора,както е било до сега за запада.Африка ще приеме Русия и Китай,за да реши веднъж завинаги дългогодишните си проблеми насадени от западното владичество,което изсмуква природните ресурси на Африка безплатно
  • 9 Приятелите

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    на русия са това драги ми смехурко