Last news in Fakti

18 Април, 2023 10:17 1 669 8

Разследват Риши Сунак заради жена му

  • риши сунак-
  • конфликт-
  • интереси-
  • великобритания-
  • съпруга

На първоначален етап от разследването се смята, че става дума за фирма за грижи за деца, в която е участвала съпругата на премиера Акшата Мурти

Разследват Риши Сунак заради жена му - 1
Източник: БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак е разследван от Парламентарната комисия за стандартите по подозрения за недеклариране на доходи и конфликт на интереси, пише БиБиСи.

На първоначален етап от разследването се смята, че става дума за фирма за грижи за деца, в която е участвала съпругата на премиера Акшата Мурти.

Миналия месец Риши Сунак трябваше да отговаря на въпроси относно акциите, които съпругата му притежава в агенцията за детски грижи "Кору кидс".

Министърът на финансите в страната Джеръми Хънт обяви пилотен проект за плащания на нови детегледачи, като заплащането е по-добро за онези, които се регистрират чрез агенции. На 6 март Акшата Мурти е вписана като акционер в една от тези агенции, цитира News.bg.

БиБиСи отбелязва, че когато е бил разпитван в Комисията на 28 март Риши Сунак не е споменал за връзките на съпругата му с "Кору кидс" и в отговор е казал, че "всичките му доходи са прозрачно декларирани по нормален ред".

Няколко дни след изслушването пред Комисията Сунак изпраща писмо, с което декларира, че в доходите на жена му може да има "потенциален конфликт на интереси".

Докато регистърът на доходите на депутатите изисква от тях да декларират всички плащания, дарения или оказано им гостоприемство, за които може основателно да се счита, че влияят върху работата им в парламента, кодексът за поведение на депутатите не изисква от тях да регистрират доходите на съпруги/съпрузи или партньори. Министерският регистър на доходите обаче, който се отнася към министерския кодекс, изисква деклариране на доходите на съпругата/съпруга или партньора и може да бъде преценено, че има конфликт на интереси.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ами така става

    12 0 Отговор
    явно си нямат гешев или кьовеши да замитат и перат качествено
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дядо

    11 0 Отговор
    И Урсулата. Повдигнаха обвинение. Добре е да се знае за някой, който е такъв психопат като нея и се гласи да става шеф на НАТО. Новината е важна.
  • 8 Нов

    6 0 Отговор
    Преди борката през ден беше в новините. Я в болница уж влязъл, я танцувал яко на парти през локдаун, я да похвали навалицата как спасяват животи от дивана. Този много рядко го показват. Не искат да дразнят електората след жвната еднодневка на поста.
Новини по държави: