5 Май, 2023 07:50 1 172 1

Арабската лига може да върне скоро Сирия

  • сирия-
  • арабска лига

Ако членството на Сирия бъде одобрено, сирийската делегация на срещата на високо равнище на Арабската лига на 19 май е много вероятно да бъде председателствана от президента Башар Ал Асад

Арабската лига може да върне скоро Сирия  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Йордания Айман Сафади смята, че има достатъчно гласове сред членовете на Арабската лига, за да може Сирия да се върне в организацията. По думите му, това е само началото за слагането на политически край на сирийската криза, съобщава CNN.

Членовете на Лигата ще гласуват за отмяна замразяването на членството на Сирия в неделя в столицата на Саудитска Арабия Рияд.

Ако членството на Сирия бъде одобрено, сирийската делегация на срещата на високо равнище на Арабската лига на 19 май е много вероятно да бъде председателствана от президента Башар Ал Асад.

Сирийският президент беше бойкотиран от няколко арабски държави заради потушаването на протестите през 2011 г., насилие, което доведе до повече от десетилетие гражданска война.

"Цялото движение в арабския свят да се опита да има водеща роля в усилията за постигане на политически край на сирийската криза се случи на фона на реалност, в която нямаше ефективни усилия за разрешаване на кризата, каза Сафади. Това беше почти политика на статуквото, а политиката на статуквото доведе само до повече злини и повече болка и страдание за сирийския народ и нарастващи заплахи за региона, включително Йордания", продължи той.

Сафади каза, че всички в Арабската лига са за прекратяване на сирийската криза, но има различия относно това кой е най-добрият подход.

"Връщането към Арабската лига ще бъде символично, но в крайна сметка, за да можем наистина да сложим край на кризата, ще трябва да сме сигурни, че цялата международна общност е на борда, защото в крайна сметка има санкции, европейски санкции, американски санкции и ще има огромна нужда от глобални усилия за реконструкция", добави той.

Възстановяването на Сирия срещна съпротивата на западните страни. Съединените щати заявиха, че "няма да нормализират отношенията с режима на Асад и ние също не подкрепяме другите да нормализират отношенията с Дамаск", според заместник-говорителя на Държавния департамент Ведант Пател.

"Изяснихме това на нашите партньори, каза Пател на брифинг на отдела в сряда. САЩ вярват, че политическото решение, очертано в Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, е единственото жизнеспособно решение на този конфликт в Сирия."

Запитан от CNN дали Йордания има подкрепата на САЩ в усилията си да си върне Сирия, външният министър на страната каза, че вярва в това, добавяйки, че Йордания и други арабски страни непрекъснато обсъждат въпроса с Вашингтон и работят за решение, което е в съответствие с резолюцията на ООН.

Външните министри на Сирия, Египет, Ирак, Саудитска Арабия и Йордания се срещнаха в йорданската столица Аман в понеделник, за да обсъдят как да нормализират връзките със Сирия. Според изявление, публикувано след срещата, Сирия се е съгласила да помогне за прекратяване на трафика на наркотици през границите си с Ирак и Йордания.

Сафади зави, че много хора са претърпели последствията поради сирийската криза, включително Йордания, и ще се погрижи да направи всичко необходимо, за да смекчи всяка заплаха за сигурността на Йордания.

"Не приемаме с лека ръка заплахата от контрабанда на наркотици. Ако не видим ефективни мерки за ограничаване на тази заплаха, ще направим каквото е необходимо, за да се противопоставим на тази заплаха, включително предприемане на военни действия вътре в Сирия, за да елиминираме тази изключително опасна заплаха не само в Йордания, но през Йордания до страните от Персийския залив, други арабски държави и света."

Източник: Си Ен Ен


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дфгхйкхуй

    10 0 Отговор
    "Съединените щати заявиха, че "няма да нормализират отношенията с режима на Асад и ние също не подкрепяме другите да нормализират отношенията с Дамаск", според заместник-говорителя на Държавния департамент Ведант Пател.

    "Изяснихме това на нашите партньори, каза Пател на брифинг на отдела в сряда. "

    Тоест хехемона за пореден път размахва пръст демонстрирайки бившето си величие... И както стана обичайно в последно време хехемона ще получи силен и много звучен шамар, а вероятно и шут по задните части...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания