Last news in Fakti

5 Май, 2023 12:27 1 131 5

Австралийският премиер ще изрази вярност към Чарлз Трети, въпреки че иска страната му да стане република

  • австралия-
  • великобритания-
  • чарлз трети-
  • коронация-
  • антъни албанезе

През 1999 г. той гласува на референдум за замяна на британския монарх като държавен глава, но това не бе прието

Австралийският премиер ще изрази вярност към Чарлз Трети, въпреки че иска страната му да стане република - 1
Източник: БГНЕС

Австралийският премиер Антъни Албанезе заяви, че ще декларира своята вярност към крал Чарлз III по време на коронацията му, въпреки че смята, че Австралия трябва да стане република и да има президент, отбелязва АП.

През 1999 г. той гласува на референдум за замяна на британския монарх като държавен глава, но това не бе прието. Днес той заяви, че приема факта, че повечето австралийци искат страната им да остане конституционна монархия, а не да стане република, и че ще предаде това на краля по време на коронацията му.

"Искам да видя австралиец начело на държавата", заяви все пак Албанезе. Той ще отиде в Лондон за коронацията на крал Чарлз III и ще следва изискванията на протокола за полагане на клетва.

Подаръкът за коронацията, който австралийското правителство ще направи на краля, е дарение на стойност 10 000 австралийски долара (6700 долара) на благотворително дружество за защита на западния земен папагал, който е застрашен австралийски вид.

Албанезе каза, че няма да организира референдум за обявяване на Австралия за република през първите си три години като премиер. Тази година негови приоритети са произвеждането на референдум, който ще признае коренното население на Австралия в конституцията, и създаването на представителен орган, който да съветва парламента по въпросите на коренното население, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е това

    8 1 Отговор
    е робски манталитет.
    Австралийците са сбирщина от затворници и заточеници от Ирландия.
  • 2 Хихихи..

    6 1 Отговор
    Хем "републиканец",хем "монархист" - тия задминаха и Бай Ганьо от Алеко..
  • 3 Читател

    2 1 Отговор
    Излиза, че не са суверенна държава?! Какви са всъщност?
  • 4 Коко

    2 0 Отговор
    Австралия е част от Британската империя, както и Канада и Нова Зеландия. Най - голямата съвременна империя е Британската.
  • 5 Коко

    1 0 Отговор
    Австралия, Нова Зеландия и Канада не са колонии, не са и независими, а са ДОМИНИОНИ.
Новини по държави: