Last news in Fakti

9 Май, 2023 17:00 1 347 11

Швейцария провежда най-мащабните си военни учения

  • швейцария-
  • армия-
  • война-
  • военни учения-
  • неутралитет

В ученията взеха участие 4000 войници и се проведоха в четири кантона в рамките на девет дни. Те се състояха в момент, когато ролята на страната в европейската отбрана се оказа във фокуса на фона на призивите към нея да помогне на Украйна в борбата с руската инвазия

Швейцария провежда най-мащабните си военни учения - 1
Снимка: Shutterstock

Швейцария проведе едно от най-мащабните си военни учения от над три десетилетия насам, съобщава "Ройтерс".

Военните тренираха отблъскване на въображаем враг, хвърляха гранати и стреляха с бойни муниции, демонстрирайки способностите за самоотбрана, които определят техния "въоръжен неутралитет".

В ученията взеха участие 4000 войници и се проведоха в четири кантона в рамките на девет дни. Те се състояха в момент, когато ролята на страната в европейската отбрана се оказа във фокуса на фона на призивите към нея да помогне на Украйна в борбата с руската инвазия.

Ученията LUX 23, планирани от 2021 г., не са организирани в отговор на руската инвазия в Украйна през февруари миналата година, но според швейцарската армия това ги прави още по-актуални.

"Желанието на нашите партньори и разбирането на населението по отношение на този вид учения се промени значително. Това, разбира се, е пряко свързано с войната в Украйна", заяви Матиас Тушер, командир на Първа швейцарска сухопътна дивизия.

Общественият и международният натиск Швейцария да прекрати забраната за износ на оръжия във военни зони, нарасна. Някои политически партии обаче се опасяват, че това ще сложи край на нейната външнополитическа традиция на неутралитет.

"Разбираме, че хората бъркат необходимостта да подкрепят атакувана страна и необходимостта да запазят място за агресора, когато е определен като такъв, да дойде за преговори и да намери решения", заяви Мауро Погия, старши съветник в департамента по сигурност, население и здравеопазване в Женева.

яма нищо по-лошо от затварянето на врати... Швейцария трябва да бъде тази врата, през която винаги може да се намери изход. Тази врата трябва да бъде запазена", настоя той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пучо Капучо

    4 11 Отговор
    Че швайцовете нали се славеха със своята неутралност. Ко стана с нея, ба?...хе-хе...

    Коментиран от #5, #6

  • 2 СТАЛИН

    1 10 Отговор
    Този път няма да правя грешката, а Германия ще бъде картофена нива , за да не се издигне пак, Швейцария ще бъде превърната в железарски склад, банките опразнени а собствениците им изхвърлени на гладния им народ, който остане а не бяга.

    Като финал ФАЩ,-САЩ ще се запознаят с пълната мощ на 200 подводници и може би само средния запад някое село ще оцелее,много ще е и селото се погрижим за него по-късно.
  • 3 Ърл оф Трън

    3 6 Отговор
    В ученията взеха участие всичките 4000 "войници" на Швейцария. - Швейцарците стават само за швейцари.

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Ауууу ужас!!!

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ърл оф Трън":

    Това е реална заплаха, за европейската сигурност!
  • 5 Дааа

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    Неутралност не значи да са със свалени гащи!
  • 6 реру

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пучо Капучо":

    "Че швайцовете нали се славеха със своята неутралност..."


    Всеки нормален след като се увери, че съседът му е нередовен, непредсказуем и т.н.,
    взима необходимите мерки за собствената си безопасност и защита...
  • 7 Хихихи..

    3 4 Отговор
    Нали "швейцарските кирасири" със шарените гащи вардят Ватикана - беки имат и друга войскова част?
  • 8 Перо

    4 5 Отговор
    След като швейцарците искат да се обявят против агресорите, защо не се обявиха против Хитлер или не им стиска?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ърл оф Трън":

    Е пак добре, и ало повче от нас ние май имаме повече из министерствата
  • 11 Гост

    1 0 Отговор
    Хубаво е да се знае повече за швейцарската армия. Швейцария разполага с най-боеспособната армия организирана с отлична структура при поддържане на непрекъсната бойна готовност на мъжкото население. Държавата е в състояние за два до четири часа да разгърне армията си от 22 000 до 650 000 въоръжени със съвременно оръжие. Две денонощия са ѝ необходими да събере под знамената до 1,7 милиона души. До 32 години статутът на войника е „аусцуг", до 42 - „ландвер", до 50 - „ландштурм". За 10 години бойците от аусцуга прекарват в частта си осем сбора по три седмици, ландвера - три пъти по две, ландштурма - един път две седмици. На 51 войниците официално се уволняват от армията, сдават бойното оръжие, получават пушка-помпа с боеприпаси и повиквателно нареждане в случай на война и тотална мобилизация. В режим на преквалификация се намират по едно и също време около 10-15 хиляди. Учебният сбор продължава 90 дни. След завършването бойците получават личното си оръжие (автомат и/или пистолет) с два пълнителя, три комплекта униформа за всеки сезон, снаряжение, бронежилетка и каска и се прибират по домовете си.Въоръжените сили разполагат с повече от 800 танка и бронирани машини (420 „Леопард 2", 150 М 109). ВВС разполагат с 14 ескадрили с повече от 350 бойни и 120 учебни самолета, 100 хеликоптера.
Новини по държави: