Last news in Fakti

2 Октомври, 2013 17:31 2 593 1

Чърчил използвал химическо оръжие срещу болшевиките

  • уинстън чърчил-
  • химическо оръжие-
  • червената армия-
  • първата световна война-
  • сирия

Не останал обаче доволен от смъртоносния му ефект

Английският историк Джайлс Милтън откри нови свидетелства за това, че някогашният британски министър-председател Уинстън Чърчил, смятан за национален герой в родината си, е създал план за нанасяне на химически удари по Червената армия в Русия десетилетия преди да се осъществят химическите атаки в Сирия, пише „Дейли Мейл“.

В своята книга „Руска рулетка“, представена на фестивала Уигтаун в Шотландия, Милтън твърди, че два месеца преди края на Първата световна война Чърчил, който по онова време е бил министър на отбраната, имал желание да окаже помощ на войските от Бялата армия. Без да изчака одобрение от британското правителство, той самостоятелно разрешил създаването в секретни условия на т.нар. „устройство М“.

Произведеното в Портън, графство Уилтшър, устройство представлявало нещо като артилерийски снаряд с контейнер за газ в единия край. Чърчил възлагал на смъртоносната му сила големи надежди и наредил да се хвърлят 50 000 такива снаряда от самолети върху селища и позиции на Червената армия в периода август-септември 1918 г.

Според изследванията на Милтън, въпреки че устройството било наречено „най-разрушителното химическо оръжие, изобретявано някога“, ударите с него били спрени през септември същата година. В Националния архив на Великобритания историкът попаднал на доклад на английски експерти, изучавали въздействието на „устройството М“ срещу болшевиките в Русия.

Според документа, жертвите му започвали да повръщат кръв, губели съзнание, но оръжието не предизвиквало мигновена смърт. Заради влажното есенно време ефектът му се оказал под очаквания от Чърчил.

Забележително обаче е това, че в съветската военна история не се споменава нищо за подобни химически атаки.

В книгата си „Руска рулетка“ Джаилс Милтън разкрива истинската история на група британски шпиони, изпратени в разрушената Руска империя веднага след Октомврийската революция, за да неутрализират дейността на съветския политически лидер Ленин по отношение на Британска Индия.

„Бившият премиер Чърчил е велик британец, но съществуват и други негови страни, например тази, че се е обявявал за използването на химическо оръжие“, заключава авторът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснака Руския

    0 0 Отговор
    ами то и Буш беше против оръжие за масово поразяване, но това не му пречеше да използва бял фосфор срещу цивилни. Обама пък е носител на нобеловата награда за мир и същевременно се бори да започне нова война срещу независима държава
Новини по държави: