23 Юни, 2023 08:48 798 4

Борел: Постигнато е съгласие за провеждане на нови избори в четирите общини в Северно Косово

  • северно косово-
  • избори-
  • общини-
  • борел-
  • съгласие

Върховният представител по външната политика и сигурност на Европейския съюз съобщи

Борел: Постигнато е съгласие за провеждане на нови избори в четирите общини в Северно Косово - 1
Източник: БГНЕС

Върховният представител по външната политика и сигурност на Европейския съюз, Жозеп Борел, съобщи, че е постигнато съгласие за провеждане на нови избори в четирите размирни общини в Северно Косово. Това се случи след отделни срещи с президента на Сърбия, Александър Вучич, и премиера на Косово, Албин Курти, в Брюксел.

Борел поясни: "Представихме на двете страни ясните ни очаквания - от Косово веднага да бъдат спрени полицейските операции в общините в Северно Косово, а четиримата кметове временно да изпълняват задълженията си извън общинските сгради. От Сърбия - да гарантира, че протестиращите ще се оттеглят от общинските сгради заедно с косовските полицаи. Двете страни трябва да обявят предсрочни избори възможно най-скоро, като и в четирите общини безусловно да участват и косовските сърби. Това е същността на проблема и на решението - предсрочни избори, нови избори възможно най-бързо в четирите общини".

Борел посочи също, че четиримата задържани косовски полицаи от страна на разгневените сърби трябва да бъдат освободени безусловно и незабавно. Той призна, че все още няма сближаване на позициите между двете страни, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбaза

    1 1 Отговор
    Изборите в Косово не са били честни, така ли?
  • 2 Смешник

    4 0 Отговор
    С такива "дипломати" като теб ,естествено няма да има мир и решаване на проблемите .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Простата краварска слуга постигнал нещо

    3 0 Отговор
    Си по заповед на бай Пън! Измислената краварска държава Косово е абсурд!