26 Юни, 2023 11:10 648 1

Лайчак: Ситуацията в Косово продължава да бъде напрегната

  • мирослав лайчак-
  • пратеник-
  • ес-
  • ситуация-
  • косово-
  • сърбия

Заяви специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина, Мирослав Лайчак

Лайчак: Ситуацията в Косово продължава да бъде напрегната - 1
Източник: БГНЕС

Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина, Мирослав Лайчак, обобщи предходната седмица, посочвайки, че на срещите в Брюксел с премиера на Косово, Албин Курти, и президента на Сърбия, Александър Вучич, бяха изразени ясните очаквания на ЕС за двете страни. Фокусът е върху три елемента - деескалация, нови избори в Северно Косово и изпълнение на Охридското споразумение, съобщава вестник "Данас".

Целта на ЕС е да намери решение за напрегнатата ситуация в Северно Косово. Лайчак отбелязва, че ще продължи да поддържа близък контакт с двете страни и да наблюдава внимателно развитието на място. През предходната седмица той посети и Вашингтон, където проведе продуктивни дискусии за ситуацията на Западните Балкани и съвместните усилия между ЕС и САЩ. Той се срещна със заместник-държавния секретар, Виктория Нюланд, и съветника на Държавния департамент, Дерек Шоле.

Специалният пратеник подчерта важността на деескалацията и възстановяването на диалога с посредничеството на ЕС. Той също се срещна с американския специален пратеник за Западните Балкани, Габриел Ескобар. Темите на срещите включваха сигурността, необходимите стъпки за деескалация и бъдещите направления за диалога и Западните Балкани като цяло, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 5 Отговор
    Кулинаром Путина лично ще работи скоро в Косово.