29 Юни, 2023 05:19 2 156 7

В Казахстан задържаха руски експерт по киберсигурността, издирван от Вашингтон и Москва

  • никига кислицин-
  • киберсигурност-
  • казахстан-
  • арест

Никита Кислицин е бивш главен редактор на списание "Хакер"

В Казахстан задържаха руски експерт по киберсигурността, издирван от Вашингтон и Москва - 1
Снимка: YouTube

Властите в Казахстан са задържали руски експерт по киберсигурността, който е издирван и от САЩ, и от Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Агенцията цитира информация от неговата фирма, според която от Вашингтон търсят арестувания, а от Москва също са поискали екстрадирането му.

Става въпрос за Никита Кислицин, ръководител на един от отделите на руската фирма за киберсигурност F.A.C.C.T., който е бивш главен редактор на списание "Хакер". Той е бил задържан в Казахстан на 22 юни.

Казахстанските власти обсъждат поисканата от Съединените американски щати екстрадиция, посочва новинарската агенция, като цитира компанията F.A.C.C.T.

Според фирмата работодател на Кислицин обвиненията срещу него датират от времето му на журналист и независим изследовател.

Отделно от това руският вестник "Ведомости" съобщава, че московски съд е разпоредил задочния арест на Кислицин по обвинения в неоторизиран достъп до дигитална информация. Съответно и Русия е пожелала неговата екстрадиция.

РИА Новости пък цитира руското консулство в Казахстан. Оттам са помолили Астана да не бърза с екстрадицията на Никита Кислицин в САЩ.

F.A.C.C.T. се отдели от базираната в Сингапур фирма за киберсигурност Group-IB, откъдето отрекоха пред Ройтерс да са замесени по какъвто и да е начин в разследването.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    4 1 Отговор
    Да те дирят и едните и другите, не е много хубава работата.

    Коментиран от #2

  • 2 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    Руснаците гледат да го прикрият, обаче всичко зависи от Казахстан.
    Дано да отиде до Америка тоя кърлеж .

    Коментиран от #3

  • 3 Отдел за оперативна дейност в чужбина

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Ще бъдеш посетен

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.