6 Юли, 2023 05:40 954 7

МААЕ иска по-широк достъп до Запорожката АЕЦ

  • маае-
  • запорожие-
  • аец-
  • рафаел гроси

Целта е да се увери, че на обекта няма експлозиви

МААЕ иска по-широк достъп до Запорожката АЕЦ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поиска вчера достъп до всички сгради на окупираната от руските сили Запорожка АЕЦ в Украйна, за да се увери, че на обекта няма мини или експлозиви, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„С покачването на напрежението и с нарастването на военната активност в района на нашите експерти трябва да бъде дадена възможност да проверят фактите на място“ по „независим и обективен“ начин, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

"От решаващо значение е да бъде изяснена ситуацията" в момент, в който двете страни се обвиняват взаимно в планиране на "провокация" или "атака", изтъкна Гроси.

През последните няколко седмици служители на МААЕ инспектира различни части от комплекса на Запорожката АЕЦ, като казват, че досега не са забелязали следи от мини или експлозиви. Агенцията на ООН обаче засега не разполага с достъп до покривите на помещенията, в които се помещават реактори 3 и 4 на атомната електроцентрала, и до определени зони от охладителната система на централата.

Военното присъствие „изглежда непроменено“, съобщава още МААЕ, която информира още, че в последно време не е забелязала обстрел в близост до централата.

Киев обвини тази седмица Москва, че подготвя „провокация“ на обекта, а Русия уверява, че Украйна планира „атака“ срещу съоръжението.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 из нета

    4 2 Отговор
    инфото е за предстояж съботаж там близките 2 седмици...без цезии няма да мине
  • 2 Гориил

    5 0 Отговор
    Докога МААЕ ще се разширява и задълбочава? За втора поредна година на никой в ​​ООН не му пука за дяволската кухня.
  • 3 Сандо

    10 2 Отговор
    Каквото и колкото да им дадат руснаците на тия плашливци,те никога няма да кажат истината.Същите са като ония наблюдатели от ОБСЕ в Донбас,които дори работеха като разузнавачи на Запада и Киев.На тия и десет очи да им сложат,пак няма да видят очевадното.
  • 4 Искат

    6 2 Отговор
    Достъп щот да слобат на подходящите места бомбите. После зеления само ще натисне копчето. Никакъв достъп за тия
  • 5 Матей преображенски

    3 0 Отговор
    МАГАТЕ да си гледа малкото останали аец на запад,къде си вре носа в Русия,магатевци са се поставили в услуга на нато и слухтят из АЕЦ Запорожие в качеството на шпиони и агенти за влияние.Трябвало руснаците да я оставят на тяхно разположение ,разбирай на американците и украинците,че от къде на къде.Зельоний внушава ,че в аеца били забелязани някакви кутии по реакторите и че сигурно били минирани от руснаците.Глуупости,типична украинска лъжлива пропаганда и подготовка за ракетен удар от украинска страна с цел ядрена авария.Ключов момент ще е когато агентите на МАГАТЕ си тръгнат,тогава ще се очаква нощен обстрел с хаймарси и дори да няма изтичане на радиация,ще вдигнат шум до бога,че Русия иска да засипе с радиация цяла Европа.А иначе си замълчаха,когато им удариха склад с хиляди снаряди с обеднен уран и си дишаха изпаренията които вятъра закара на запад,без възражения.
  • 6 Лицемерие

    2 0 Отговор
    Тоя да каже първо, дали до сега му е забраняван някакъв достъп!

    И да каже ясно на Света, кой обстрелваше централата до сега! А не да шикалкави подло!
  • 7 К.Р.А.

    2 0 Отговор
    Този АЕЦ въпреки че българските медии говореха лъжи и държаха в тъмнина и заблуда хората и чак сега започнаха да признават че вече се контролира изцяло от Руската Федерация. Мога да кажа само 1 от много време се контролира от Руска Федерация и там работят и ръководят много Руски инженери, докато българските медии приказваха как Руската Федерация сама обстрелва АЕЦа, демек стреля по своите си хора. И голяма част от Българския народ вярваха особено тези по американо настроените и допълнително се опитваха да държат в заблуждение останалите хора. Аз разполагам с кадри достоверни как Украинските въоръжени терористи защото не мога да нарека тези лица войници обстрелват всячески АЕЦа безотговорно и без да се интересуват до какво ще принесе това в Европа. Имаше много бройни попадения на важни възли и управители. Аз съм спокоен все повече хора вече виждат кой прав кой крив и кой колко лъже и все повече ще стават тези хора. Бог да благослови България и да пази от Американския окупатор робовладелец
Новини по държави: