Last news in Fakti

12 Юли, 2023 05:28 2 040 7

Германия откри следи от подводни експлозиви на яхта, възможна е връзка с взривяването на "Северен поток"

  • германия-
  • експолизиви-
  • яхта-
  • взрив-
  • северен поток

През септември м.г. поредица от необясними експлозии засегнаха газопроводите "Северен поток" 1 и 2, свързващи Русия и Германия, минавайки под Балтийско море

Германия откри следи от подводни експлозиви на яхта, възможна е връзка с взривяването на "Северен поток" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия е открила следи от подводни експлозиви в проби, взети от яхта, за която подозира, че "може да е била използвана за транспортиране на експлозивите" за взривяване на газопровода "Северен поток", съобщи Германия на Съвета за сигурност на ООН в писмо, изпратено съвместно с Швеция и Дания, предаде Ройтерс.

През септември миналата година поредица от необясними експлозии засегнаха газопроводите "Северен поток" 1 и 2, свързващи Русия и Германия, минавайки под Балтийско море в изключителните икономически зони на Германия, Швеция и Дания. Всяка от трите държави провежда отделни разследвания и изпрати актуална информация, до която Ройтерс е получила достъп, преди заседанието на 15-членния Съвет за сигурност тази вечер. То беше свикано от Русия, която се оплака, че не е била информирана за проверките.

"Нито едно от разследванията не е приключило и на този етап все още не може да се каже кога ще бъдат приключени. Естеството на саботажите е безпрецедентно и разследванията са сложни", пишат трите държави в съвместно писмо от 10 юли, което включва актуална информация за всяко разследване. В него се казва, че Германия разследва "подозрително наемане на ветроходна яхта", която е била наета по начин, който да "скрие самоличността на истинския наемател". Германия все още разследва точния курс, който е следвала яхтата.

"Има подозрения, че въпросната лодка може да е била използвана за транспортиране на експлозивите", с които бяха взривени двата газопровода, се казва в писмото за германското разследване.

Москва е обвинявала Запада, че стои зад взривовете. Западните правителства отричат да са замесени, както и Украйна, която се бори с руските сили, нахлули през февруари 2022 г.

През март Русия не успя да накара Съвета за сигурност на ООН да поиска независимо разследване на взривовете в "Северен поток".

"На този етап не е възможно надеждно да се установи самоличността на извършителите и техните мотиви, особено по отношение на въпроса дали инцидентът е бил направляван от държава или държавен субект", се казва в писмото за германското разследване.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сащ са терористична държава

    32 1 Отговор
    Манипулациите продължават, истината не трябва да излезе наяве!
  • 2 М3 голд

    35 1 Отговор
    Хайде бе! Байдън открито каза, че северен поток няма да го има, тогавашната премиер на Англия прати съобщение в Америка "о кей", по същото време НАТО прави учения и с участие на специалисти по подводни взривове. И се гони някаква яхта, украинска следа и прочее. И Русия не се допуска да участва или прави собствено разследване. И с тези взривове се подпомага частично ликвидиране на икономиката на Германия, на чийто началници не им пука. Нямам думи.така ще събудят крайно десните, че ще бъдат изменени до година. Всичките.
  • 3 Донки Хот и Сан Чопанса

    18 0 Отговор
    Мир ще има само когато най-гнусната империя съществувала някога, спре да съществува.
  • 4 Още ли продължават

    20 0 Отговор
    с фантасмагорията с петима души в една лодка, без да броим лекарката? Пренебрегва се твърде правдоподобната версия на носителя на "Пулицър" Сиймор Хърш, който цитира свои неназовани източници с надеждата хората да забравят за нея, защото инкриминира САЩ и евентуално Норвегия за взривяването на тръбата. И защо никой не разследва най-голямата еко катастрофа в Балтийско море според учени? Нито гък от Грета Тунберг и зелените талибани.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    "....поредица от необясними експлозии засегнаха газопроводите "Северен поток" 1 и 2..." 🥸🥸🥸

    И спрях да чета ❗
  • 6 Джамбaза

    16 1 Отговор
    От взривяването на потоците имат интерес Сащ, Норвегия и Украйна.
    Българското правителство, като назначено от Посолството, също е участвало.
  • 7 А новината

    8 0 Отговор
    каква е? Това и баба ми го знае. Може би са марсианци, нали…
Новини по държави: