12 Юли, 2023 05:31 784 6

Северна Корея изстреля неуточнена балистична ракета към Японско море

  • северна корея-
  • ракета-
  • изстрелване-
  • южна корея

Южнокорейският комитет на началник-щабовете заяви, че е засякъл изстрелването

Северна Корея изстреля неуточнена балистична ракета към Японско море - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея изстреля неуточнена балистична ракета към Японско море, съобщиха южнокорейските военни на фона на напрежението, предизвикано от обвиненията на режима срещу американски шпионски самолети по-рано тази седмица, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Южнокорейският комитет на началник-щабовете заяви, че е засякъл изстрелването. Засега не се съобщават повече подробности.

Предишното изстрелване на ракета от страна на Севера беше извършено на 15 юни.

През последните два дни Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, направи остри изявления, в които заяви, че американски военни самолети-шпиони са "навлезли" в района над изключителната икономическа зона на Корейската народнодемократична република. Тя предупреди, че Северът ще предприеме "ясни и решителни" действия срещу американските наблюдателни полети в рамките на "икономическата водна зона" на Севера, като заяви, че може да се стигне до "шокиращ" инцидент.

Южнокорейските военни отхвърлиха забележките на Ким, като заявиха, че в изключителните икономически зони има свобода на корабоплаването и прелитането.

Последното изстрелване стана в момент, когато южнокорейският президент Юн Сук-йол е на посещение в Литва за участие в срещата на върха на НАТО тази седмица, където се очаква да обсъди с други лидери сътрудничеството в областта на сигурността срещу военните заплахи от страна на Северна Корея. В края на май КНДР извърши и неуспешно изстрелване на космическа ракета, носеща първия ѝ военен разузнавателен спътник.

Това е 12-ото изстрелване на ракета от страна на КНДР за тази година, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вечно не разбрал

    13 1 Отговор
    Как така севернокорейчетата,които са в 17-ти век и гладуват милите могат да изстрелват ракети всяка седмица.А такива супер развити държави като великобритания,германия,япония не изстрелват.Някой да е чул за британска ракета-носител.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Вашето Мнение

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "вечно не разбрал":

    Бритите не изтрелват, защото всичките им опити да вдигнат нещо се провалят.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ракета

    2 3 Отговор
    Чакаме ракетата,която ще изстреля ким чен ун и приятеля му Путин в космоса, за да настъпи спокойствие в света.

    Коментиран от #6

  • 6 Пффф

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ракета":

    Все още има глупаци като теб дето си въобразяват че ще настъпи спокойствие.Няма да има спокойствие.Твоите господари ще продължат с конфликтите по света докато могат.Това ги крепи,иначе фалират !
Новини по държави: