Last news in Fakti

12 Юли, 2023 11:29 1 017 1

Иранският президент започна необичайна обиколка в Африка

  • кения-
  • обиколка-
  • ебрахим раиси-
  • африка

Ебрахим Раиси в момента е в Кения

Иранският президент започна необичайна обиколка в Африка - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на Иран започна от Кения необичайна за него обиколка в Африка, чиято цел е, в условията на наложените от САЩ на страната му тежки икономически санкции, да се търси задълбочаване на партньорства с държави от целия свят, предаде Асошиейтед прес.

Официалното посещение на Ебрахим Раиси в Кения днес е първото стъпване на ирански лидер на африканския континент от повече от десетилетие насам. Очаква се също така президентът на Иран да посети още Уганда и Зимбабве, като се срещне с президентите и на тези две страни.

Ройтерс отбелязва, че за Раиси в Найроби е бил постлан червен килим при посрещането му от кенийския държавен глава Уилям Руто. За иранския лидер е имало и почетен караул при пристигането в президентския дворец.

Мотото на африканската обиколка на Ебрахим Раиси е "да популяризира икономическата дипломация, да заздрави политическите взаимоотношения с приятелски настроени, съюзнически държави и да разнообрази дестинациите за износ на стоки".

Миналия месец иранският лидер осъществи първата си визита в Латинска Америка, като посети Венецуела, Куба и Никарагуа. Преди това – през март, Иран и Саудитска Арабия решиха да възстановят политическите си взаимоотношения, което се оцени като значим дипломатически пробив, отбелязва АП.

В същото време все по-осезаемо става иранското противопоставяне срещу Запада заради ядрената програма на страната, която постигна голям напредък, откакто преди пет години САЩ, в лицето на тогавашния си президент Доналд Тръмп, се оттеглиха от международно споразумение за налагане на ограничения на Иран в тази сфера.

Тръмп също така възстанови санкциите за Иран, което доведе до жестока икономическа криза. Миналия месец САЩ обвиниха Иран, че доставя на Русия материали за изграждането на завод за дронове. Както е известно, Москва търси оръжие за продължаващото си нашествие в Украйна. Иран обяви, че е доставил дронове за Русия преди войната в Украйна, но не и след нейното начало, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОНЮЗ

    3 3 Отговор
    Още един пирон в ковчега на колективния запад