Last news in Fakti

16 Юли, 2023 06:17 5 046 30

Приключва изграждането на американска база за противоракетна отбрана в Полша

  • полша-
  • сащ-
  • военна база-
  • матеуш моравецки

Тя се намира в северното село Редзиково и ще започне да функционира в близко бъдеще, заяви премиерът Матеуш Моравецки

Приключва изграждането на американска база за противоракетна отбрана в Полша - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американска противоракетна база в северното полско село Редзиково ще започне да функционира в близко бъдеще, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, предаде полската информационна агенция ПАП, циитрана от БТА.

Моравецки съобщи това вчера по време на посещение в американската военноморска база за поддръжка в Редзиково заедно с посланика на САЩ Марк Бжежински.

"Всъщност сме в навечерието на... основен етап от завършването на противоракетния щит", каза той, като имаше предвид изграждащата се в Редзиково система за противоракетна отбрана "Еджис Ъшор" (Aegis Ashore).

Моравецки подчерта, че защитата на полското небе е също толкова необходима, колкото и защитата на полската земя, поради което правителството реализира "безпрецедентна програма за инвестиции и в двете".

Той определи цялостната модернизация на полската армия, интегрирането ѝ в отбранителната система на НАТО като "безпрецедентно" явление и посочи, че това "прави Полша по-сигурна от всякога".

"Научихме, че Путин действа точно като хулиган в училищния двор - страхува се от силните, не се приближава по никакъв начин към силните, а напада слабите", каза още полският премиер.

"Ето защо не може да има политика на презареждане, политика на умиротворяване или политика на фиктивен фактически диалог с Путин", обясни той.

Според Моравецки "само политиката на въоръжаване, политиката на силна полска армия и модернизацията на полската армия може бъде гаранция за сигурността на страната". Тази политика е допълнена от сътрудничеството на Полша с нашите американските ѝ партньори и съюзниците от НАТО.

"Днес ние сме в най-силния военен съюз в историята на света", подчерта Моравецки.

Посланикът на САЩ Бжежински заяви, че никога досега американската и полската армия не са били в толкова тясно сътрудничество и "толкова много добре интегрирани в своите действия, на което можем да станем свидетели тук, в Редзиково... Ето защо сме сигурни."

Според посланик Бжежински "това най-съвременно съоръжение ("Еджис Ъшор") въвежда Полша в система на взаимозависимост". "Полша дава на Америка сигурност", посочи посланикът.

След като изграждането на съоръжението във военновъздушната база Редзиково приключи, ще последват окончателни изпитания от Военноморските сили на САЩ, след което тя ще се превърне във втората противоракетна сухопътна база на САЩ в Европа, отбелязвайки края на последната фаза на Европейския поетапен адаптивен подход (ЕПАП).

EПАП е част от противоракетната система на НАТО, предназначена да защитава континента от ракети от Иран. Освен планираната база в Редзиково тя включва и система "Еджис Ъшор", разположена в базата на НАТО в Девеселу, Румъния, радарно съоръжение за ранно предупреждение в Куречик, Турция, и команден център в базата Рамщайн в Германия. Системата се допълва от морския елемент на "Еджис Ъшор", разположен на разрушител на ВМС на САЩ, който се намира в базата Рота в Испания.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    48 12 Отговор
    Полските управляващи, или са си загубили ума, или не вярват, че може да се случи война между Русия и Нато, защото в противен случай, Полша ще бъде първата държава, която ще бъде ударена, а Варшава ще бъде заличена от лицето на Земята в първите две минути.

    Коментиран от #3, #16

  • 2 Полски тракторист

    31 8 Отговор
    Сега като построиха американците противоракетната си база, полските трактористи най-сетне ще могат да си орат на спокойствие

    Коментиран от #4, #6

  • 3 бълкар

    6 20 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    ми аре ве!нали ше одите в оркския рай 🤡
  • 4 майка ти

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Полски тракторист":

    нощеш достатъчно дълбока оран усети
  • 5 шъ умръ от смях

    46 8 Отговор
    Хитлер прегазва поляците точно за 1 месец.Днешните поляци,които веят седемцветния байрак,със сигурност не са по-добри войници от техните деди.Нещастни американски слуги,които само говорят

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    9 28 Отговор

    До коментар #5 от "шъ умръ от смях":

    Хитлер прегази Украйна и Беларус за три месеца, товарищ!
    Непобедимая и легендарная не може да превземе Украйна година и половина!

    Коментиран от #15, #28

  • 8 Спукана

    27 6 Отговор
    му е работата на иранския аятолах! Ни една иранска ракета не може да стигне до Европа... За севернокорейските пък изобщо да не говорим... Тази система я започнаха с лъжи и с лъжи ще я завършат за да разберат, че е безполезна срещу оня, за когото е предназначена... Сякаш някой им повярва, че е за защита от Иран и Северна Корея...

    Коментиран от #11

  • 9 умиргай

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "шъ умръ от смях":

    леш умиписана
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 скачай

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "Спукана":

    от терасата
  • 12 Шрек

    14 3 Отговор
    Няма отбранителна база , има база с ракети .
  • 13 ИЗИ, ИЗИ

    25 5 Отговор
    ИТЛЕР НЕ МОЖА ДА ГИ ОПЕЧЕ ВСИЧКИ , ЗАЩОТО РУСНАЦИТЕ УГАСИХА ПЕЩА , АМА СЕГА МАЙ ПОЛАКИТЕ ИСКАТ ЖЕГАТА ДА СЕ ВЪРНЕ..................!!!!

    Коментиран от #17

  • 14 Ха ха ха

    16 1 Отговор
    Навремето обясняваха, че При е срещу Иран
    Тъпи каторжници
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Болярин

    5 20 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Казваш, че в първите 2 мин. Полша ще бъде заличена от земята ! А сещаш ли се, че в следващите минути тия, които са натиснали ядреният бутон, ще изчезнат също от лицето на земята - при все че се самоопределят за безаналогови !?! Впрочем, то ЦЯЛ СВЯТ вижда "безаналоговите" и съвсем ЛОГИЧНО ще им отговори !!!

    Коментиран от #20

  • 17 КОРЕКТИВ

    3 20 Отговор

    До коментар #13 от "ИЗИ, ИЗИ":

    Каква жега да върнат русначетата, като те се самопрегряват по границата на Украйна с водка - година и половина крачка и половина не могат да направят ! Иначе за три дни щяха да са в Киев, а ... Ако не се говори, обаче, в алкохолен делириум !
  • 18 Пак съм аз

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Сус бе":

    В българския език "сус" няма, а и в Уганда няма ! Така че вземи да четеш !!!
  • 19 знаещ

    15 2 Отговор
    Европа с тия абсолютно тъпи или корумпирани политици сама се превръща в плацдарм на бъдеща война между НАТО и Русия а американците си трайкат а и са доста далече вместо да отсвирим трудно американците да си ходя в тяхната си държава и да се бият с когото искат ние сме им станали подлоги безропотни и жалки Ботев и Левски Ако бяха живи щяха да се самоубият от срам Къде сте българи Защо дреме те е толкова ли безмозъчно племе станахме така лесно се подлагаме на манипулации жалък народ
  • 20 Еее

    17 2 Отговор

    До коментар #16 от "Болярин":

    Приятелю ти май много , много не си запознат. При една тотална ядрена война единствената държава в която има вероятност да останат острови на оцеляването това е Русия. Това е истината. Пък ти си да фантазирай.
  • 21 Другият един

    9 1 Отговор
    Ха дано ви помогне базата но най добре гледайте да не предизвиквате Русия щото не се знае те пък какво ще извадят от ръкава
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 М даааа

    10 1 Отговор
    Нещастните поляци явно пак ще го дух.т, както през предишната война.. Сами си го търсят И ЩЕ ГО НАМЕРЯТ.
  • 28 Курци

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Новобългарино с шоколадов тен, много си далеч от реалността.Колкото е по дълга военната операция толкова по добре за Русия и по зле за ЕСиНАТО.Това ти няма как да го знаеш имайки само две сиви клетки
  • 29 Независим

    5 1 Отговор
    "въвежда Полша в система на взаимозависимост". По скоро в зависимост от САЩ .
  • 30 Българин живеещ в NRW

    2 0 Отговор
    Скоро и полските мишки може да пострадат, има подписани договори със съседните на Русия държави да няма бази на САЩ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания