Last news in Fakti

17 Юли, 2023 05:04 963 0

Тунис и ЕС подписаха споразумение за стратегическо партньорство за икономиката и миграционната политика

  • тунис-
  • европейски съюз-
  • споразумение-
  • партньорство-
  • икономика-
  • мигранти

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства меморандума

Тунис и ЕС подписаха споразумение за стратегическо партньорство за икономиката и миграционната политика - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз и Тунис подписаха в столицата на североафриканската държава меморандум за разбирателство за "всеобхватно стратегическо партньорство", засягащо борбата с незаконната имиграция, възобновяемите енергийни източници и икономическото развитие на страната, предаде Франс прес.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства споразумението, предназначено да "инвестира в споделения просперитет", като посочи пет стълба, включително въпросите на миграцията. Хиляди мигранти тръгват от Тунис, за да прекосят Средиземно море и да се отправят към Европа.

Правителствените ръководители на Италия и на Нидерландия Джорджа Мелони и Марк Рюте придружаваха европейската лидерка. Това е "още една важна стъпка към интегрирано справяне с миграционната криза", заяви Мелони, която покани тунизийския президент Каис Саид, който присъстваше на срещата, да участва в срещата на върха по въпросите на миграцията в Рим следващата неделя.

Той от своя страна подчерта частта от споразумението, която се отнася до "сближаването междu народите".

Според Мелони партньорството между Тунис и Европейския съюз (ЕС) "може да се разглежда като модел за установяване на нови отношения със Северна Африка".

Рюте смята, че "споразумението ще бъде от полза както за Европейския съюз, така и за народа на Тунис", като изтъква, че ЕС е най-големият търговски партньор на страната и най-големият инвеститор в нея. По въпроса за имиграцията той увери на срещата, че споразумението ще направи възможно "по-доброто контролиране на нелегалнта имиграция".

Споразумението предвижда помощ в размер на 105 млн. евро за борба с незаконната имиграция и бюджетна помощ в размер на 150 млн. евро в момент, когато Тунис е затънал в дълг в размер на 80 % от своя БВП и изпитва недостиг на ликвидност, отбелязва АФП. По време на първото си посещение европейската тройка спомена за "макрофинансова помощ в размер на 900 млн. евро", която би могла да бъде предоставена на Тунис под формата на заем през следващите години.

Фон дер Лайен заяви, че Брюксел "е готов да предостави тази помощ веднага щом бъдат изпълнени условията". Тази помощ от страна на ЕС зависи от постигането на споразумение между Тунис и Международния валутен фонд (МВФ) за нов заем от фонда - въпрос, който от месеци е в задънена улица.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА