Last news in Fakti

17 Юли, 2023 16:50 1 152 7

Ердоган е готов за среща с Асад

  • турция-
  • ердоган-
  • сирия-
  • асад-
  • тероризъм-
  • опозиция

Заяви турският президент

Ердоган е готов за среща с Асад - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, днес заяви, че е готов да се срещне със сирийския президент, Башар ал Асад. Въпреки това, той посочи, че изискването за изтегляне на турските войски от сирийска територия като предварително условие за разговори е "неприемливо", предават турските медии.

Ердоган отбеляза, че в момента Асад иска турските военни да напуснат Северна Сирия, но това не може да се случи. Турция се бори с тероризма в този регион, заяви турският лидер пред журналисти преди да отпътува за Саудитска Арабия, предаде БТА.

Той допълни, че не изключва разговори с Асад и че е готов да се срещне с него. Въпросът е в начина, по който сирийските власти се отнасят към Турция, допълни Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Турция е най-големият военен и политически съюзник на опозицията в Сирия, която контролира последния бунтовнически бастион в северозападната част на страната. Турските военни имат бази, разположени в Северна Сирия.

От 2016 г. Турция извърши няколко операции в тази част на страната с цел да прочисти района край турската граница от терористи от групировката "Ислямска държава" и от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН). Операциите включват "Ефратски щит" през 2016 г., "Маслинова клонка" през 2018 г. и "Извор на мира" през 2019 г.

Турция разглежда Силите за защита на народа (СЗН) и действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) като разклонения на една и съща терористична организация. Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    4 12 Отговор
    Защо нашите русофоби американофили не наричат турците гадни рашисти? Нали имат национална политика. Който има национална политика нали е ръшишст путинист? Обяснете ми

    Коментиран от #6

  • 2 Демократ

    5 4 Отговор
    Примерно американофила/ русофоба слага под един знаменател Китай и Русия. А защо Турция не? Е това ми е интересно? Също малко приказват и за ЮАР и за Бразилия.
  • 3 😆😆😆

    4 3 Отговор
    Той и на друго е готов 🙄, като опре 🖕😳 ще схане защо иде реч 🤔😆🤣
  • 4 Калпазанин

    15 0 Отговор
    Султана е гоуем, а ако успее и с него да се разбере, хич не ми е мъка за еврейския футбол в Европа. Бомбенето от евреите в Сирия ще се пренесе в така наречената квази "държава" исраел че и незнам какво ше става с краварските бази на сирийска територия дето крадат петрол като за последно
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор
    Да не си мислите , че има двоен стандарт :
    Президентът на Сирия НЕ ЩЕ турски и американски войски там - лош е той ❗
    Президентът на Украйна НЕ ЩЕ руски войски там- лоши са те ❗

    СлучаЕност 🤔

    Коментиран от #7

  • 6 Обяснявам ти като на прост човек

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Защото Украйна не са нападали руска територия с ракети и не са извършвали терористични актове на руска територия, също така нямат терористична организация която да се опитва да откъсва руски територии. Стопли ли?
  • 7 кикимор

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Само какеи сравнения правиш, като някое не Дете,с пеленаче. Милиони сирийци има в Турция,а Ердоган не ги е вързал,да се връщат при техния си президент в Сирия, защо седят в Турция
Новини по държави: