Last news in Fakti

17 Юли, 2023 20:45 1 371 2

Пикът на горещините в Италия предстои

  • италия-
  • сицилия-
  • горещини-
  • температури

Страната изживя горещ понеделник с температури, достигащи 43 градуса на някои места в Сицилия

Пикът на горещините в Италия предстои - 1
Източник: БГНЕС

Италия изживя горещ понеделник с температури, достигащи 43 градуса на някои места в Сицилия. Въпреки това, пикът на горещините се очаква утре в Сардиния, където метеоролозите предвиждат близо 48 градуса по Целзий, предаде БТА.

Днес, около обяд, температурите в Рим достигнаха 39 градуса по Целзий. В Агридженто, Сицилия, и Таранто, Пулия, термометрите показаха 43 градуса.

Въпреки този горещ летен ден, с висока влажност, множество туристи посещаваха архитектурните забележителности в Рим.

Рекордът за най-горещ ден в Рим е от август 2007 година, когато са измерени 40,5 градуса по Целзий. В Италия рекордът е от 11 август 2021 година, когато в Сиракуза, Сицилия, са регистрирани 48,8 градуса по Целзий, което е най-високата температура, отчетена някога в Европа.

Тези горещини се дължат на движението на така наречените "клетки Хадли", които са характерни за Африка. Това може да се разглежда като тропикализация на климата, според Клаудио Касардо, метеоролог и професор в Торинския университет. Той посочва, че преди 40-50 години тези явления са били редки, но сега всяко лято температурите стават все по-високи.

"Лятото, каквото познавахме, изчезва. На негово място идва период от годината, през който температурите стават екстремно високи и метеорологичните явления са непредсказуеми и бурни", казва Николас Лоцито, журналист от вестник "Стампа", отговарящ за околната среда.

Прогнозира се, че горещата вълна в Италия ще продължи през цялата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    5 2 Отговор
    Цял август са в отпуска. Тях не ги мислете. Август работят само робите 🙋🏾‍♂️🙋🏽‍♂️🙋🏿‍♂️
  • 2 Предстои

    1 0 Отговор
    22.07.-31.07.2023 да определено жеги
Новини по държави: