Last news in Fakti

25 Юли, 2023 13:18 838 2

За пръв път това лято: Червен код за опасна жега в Букурещ

  • букурещ-
  • румъния-
  • температури-
  • червен код-
  • жега

Метеоролозите предупреждават за температури от 42 градуса на сянка

За пръв път това лято: Червен код за опасна жега в Букурещ - 1
Източник: БГНЕС

Температурният код за опасна жега в Румъния е повишен до червено ниво, като метеоролозите предупреждават за температури от 42 градуса на сянка. Това е първият път през лятото, когато се издава най-високата степен на предупреждение. В предишния понеделник беше установено, че термометрите са достигнали 44 градуса на слънце.

Червеният код засяга Букурещ и шест окръга на страната - Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Илфов и Кълъраш. Местните лекари препоръчват на хората да избягват алкохол, кафе и излагане на слънце до 18:00 часа, предаде БТА.

Екстремните температури водят до ограничения по пътищата. В 24 окръга на Румъния камиони с маса над 7,5 тона не могат да се движат през деня, за да се предотврати деформиране на асфалта. Превозвачите са изразили недоволство от тази мярка, като аргументират, че превозват товари, които не могат да останат на слънце при 50 градуса.

Горещините причиниха и значително увеличение на броя на обажданията към спешния номер 112 за медицинска помощ. През първите три седмици на юли бяха получени около 800 000 обаждания от румънци, сред които над 1500 души са получили медицинска помощ от екипите на Спешната помощ на Румъния (SMURD). Особено критичен беше 17 юли, когато са били получени 7504 сигнала за хора с тежки дихателни проблеми или припаднали хора на обществени места поради топлината и екстремните температури.

Метеорологическата администрация прогнозира, че след днешните непоносими жеги ще последва студен въздух и значително захлаждане в четвъртък, с разлика в температурите от над 15 градуса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Важното е в България да е добре ,малко егоистично но в случая когато комшиите са зле за българите да е добре .Малко да започне износ и да печели пари за държавата,от гърчулята и стоките и които заливат Еропа ,Ганьо не може се вреди да изнася ,румънците и на тях им се вдигна гарда забравиха какви голи пушки бяха едно време.
  • 2 Голям зор

    2 0 Отговор
    В България, Русе или Плевен.
Новини по държави: