Last news in Fakti

11 Ноември, 2013 11:02 596 0

Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие

  • гърция-
  • правителството-
  • вот на недоверие-
  • оцеля-
  • андонис самарас-
  • сириза

Демонстрации пред парламента по време на дебатите

Гръцкото правителство оцеля след вот на недоверие - 1
Антиправителственият митинг пред сгрдата на парламента в Атина. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консервативното коалиционна правителство на гръцкия премиер Андонис Самарас оцеля при вот на недоверие в парламента, поискан от лявата опозиционна партия СИРИЗА заради мерките за строги икономии, наложени от кабинета, за да отговори страната на условията за международна финансова помощ, съобщи Би Би Си.

Кабинетът бе подкрепен от 153-ма депутати от 300-местния гръцки парламент, а „за“ вота на недоверие гласуваха едва 124-ма. Вотът е бил подкрепен и от един от членовете на Социалистическата партия, влизаща в управляващата коалиция, който впоследствие е бил изключен от парламентарната си група.

Около сградата на парламента няколко хиляди поддръжници на СИРИЗА в Атина демонстрираха, изразявайки одобрението си за вота на недоверие. „Хиляди хора вече ровят в боклуците, за да търсят храна“, заяви лидерът им Алексис Ципряас, докато вървяха дебатите по вота.

Гърция получи два спасителни транша на обща стойност около 240 милиарда евро, за да покрие финансовите си дупки, като се говореше, че може да е необходим и трети транш от най-малко 11 милиарда евро за идната година.

Делегация на тройката от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд в момента е в Атина, за да направи оценка на ситуацията преди да изплатят до 5,9 милиарда евро заеми.

Вие избрахте неподходящ момент да играете парламентарен театър точно по време, когато правителството е в ключови преговори с трайката“, заяви министър-председателят Самарас на лидера на парламентарната опозиция от СИРИЗА.

Според тройката, бюджетният дефицит на Гърция за догодина се очертава по-голям от 2 милиарда евро, което може да наложи още по-строги мерки, но кабинетът опонира, че страната не би могла да понесе повече рестрикции.

Гърция прогнозира, че през 2014 г. ще излезе от шестгодишната си рецесия, което ще бъде знак, че може би най-сетне се съвзема от дълговата криза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: