4 Септември, 2023 19:19 1 062 4

МААЕ не отчита напредък в Иран, запасите от обогатен уран се увеличават

  • иран-
  • натанз-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей-
  • уран

През март Иран и МААЕ обявиха споразумение за преинсталиране на камерите за наблюдение, въведени по силата на договореност с основните сили през 2015 г., но миналата година те бяха премахнати по искане на Техеран

МААЕ не отчита напредък в Иран, запасите от обогатен уран се увеличават - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че няма напредък в преговорите с Иран по чувствителните въпроси, като например повторното инсталиране на камери за наблюдение и обясненията за открити следи от уран в недекларирани обекти, предаде Ройтерс, като се позова на два 3-месечни доклада агенцията, пише БТА.

В същото време запасите на Иран от обогатен до 60% уран, което го приближава до оръжейния клас, продължават да нарастват в сравнение с предходното тримесечие, макар и с по-бавни темпове, въпреки че част от него е била разредена, се казва в един от поверителните доклади на МААЕ за държавите членки.

В докладите, изпратени до страните членки на МААЕ преди поредната тримесечна среща следващата седмица на нейния 35-членен борд на управителите, се казва, че след ограничен напредък по отношение на повторното инсталиране на камерите за наблюдение на МААЕ през предходното тримесечие, оттогава насам не е имало никакъв напредък, което допълнително повишава напрежението със западните сили.

През март Иран и МААЕ обявиха споразумение за преинсталиране на камерите за наблюдение, въведени по силата на договореност с основните сили през 2015 г., но миналата година те бяха премахнати по искане на Техеран. Само част от камерите и другите устройства за наблюдение, които МААЕ искаше да постави, бяха инсталирани.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН🇧🇬

    12 1 Отговор
    ФАЩ се оттегли от сделката, и по този начин принуди Иран, да продължи напред.Това е.
  • 2 Анонимен

    3 0 Отговор
    Всяка държава има право да прави каквото е необходимо като уж независима държава.Малко хора са запознати че след 1945 г. Краварите са предложили в ООН че само те имат право на атомна бомба и реално друга държава да няма право на тази бомба за да да бъдат хегемон САЩ а всички да са им подчинени!!! Докато са предложили и руснаците гръмнаха първата атомна бомба..
  • 3 увеличаването

    0 0 Отговор
    на нещо ценно Е напредък...
  • 4 иран отдавна си има ядрени играчки

    1 0 Отговор
    ама що да се хвали прш положение ,че и юдейчетата и те имат отдавна ама си мълчат !!!