Last news in Fakti

23 Септември, 2023 05:40 1 424 2

На 98 издъхна бившият италиански президент Джорджо Наполитано

  • джорджо наполитано-
  • президент-
  • италия-
  • починал

Той изкара един пълен и един непълен мандат като държавен глава

На 98 издъхна бившият италиански президент Джорджо Наполитано - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 98-годишна възраст почина бившият президент на Италия Джорджо Наполитано, предаде АНСА, цитирана от БТА. В родината си Наполитано, който изкара един пълен президентски мандат и един непълен, беше една от най-уважаваните политически фигури и беше дори известен с прозвището "Крал Джордж", отбелязва агенцията.

Наполинато е починал в римска клиника. От известно време състоянието му е било критично.

Джорджо Наполинато е роден на 29 юни 1925 г. и беше 11-и президент на Италия от 2006 до 2015 г. Той беше и първият италиански държавен глава, съгласил се да бъде преизбран за втори мандат през 2013 г., за да се избегне кризата в Италия, но при условие, че ще се оттегли от поста през 2015 г.

Бивш военен и после лидер на реформисткото крило на Италианската комунистическа партия до установяването на Демократичната партия на левицата през 1991 г., Наполитано беше вътрешен министър от 1996 до 1998 г. в лявоцентристкото правителство на Романо Проди. На Наполитано бе кръстен и първият широкообхватен имиграционен закон в Италия, известен като "Турко-Наполитано" и приет през 1998 г.

Наполитано завършва право в университета в Неапол през 1947 г. и е избран за първи път като депутат в долната парламентарна камара през 1953 г. Той заема депутатски мандати там почти без прекъсване до 1996 г.

Бил е член на Европейския парламент от 1989 до 1992 г., преди да бъде избран за председател на долната парламентарна камара на Италия от 1992 доl 1994 г.

Той играе водеща роля в политическата сцена в Италия, особено при създаването на експертното правителство на Марио Монти в разгара на дългова криза през 2011 г. Смята се, че така Наполитано и спасил Италия от изпадане във фалит. Заради всичко това Наполитано бе известен като "Крал Джордж".

Според привърженици на десницата обаче Наполитано е сложил край на управлението на последното правителство на Силвио Берлускони, като е съучастничил за това с европейските власти.

През 2005 г. Наполитано бе избран за доживотен сенатор от тогавашния президент и негов предшественик Карло Адзелио Чампи.

Наполитано говореше отличен английски и е изнасял лекции в редица американки университети. По време на кариерата си в редиците на комунистите Наполитано критикуваше често пъти СССР, особено заради съветската инвазия в Афганистан през 1980 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: