Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 05:32 1 222 6

Анкара отново удари позиции на ПКК в Северен Ирак

  • турция-
  • пкк-
  • ирак-
  • операция-
  • яшар гюлер

Целите ни там остават легитимни, заяви турският министър на националната отбрана Яшар Гюлер

Анкара отново удари позиции на ПКК в Северен Ирак - 1
Снимка: АРА

Турция нанесе нови въздушни удари срещу кюрдски бойци, базирани в Северен Ирак, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Турските ВВС обстреляха цели в планината Кандил, където се намира щабът на забранената Кюрдска работническа партия. При ударите са били унищожени над 20 цели, включително скривалища и складове за оръжие. Освен това министерството съобщи, че множество бойци на ПКК са били "извадени от строя".

Министерството заяви, че бомбардировките са били реакция на нападението в неделя и Турция продължава да се позовава на правото на самозащита, се посочва в изявлението.

"Искам преди всичко да се знае, че всички съоръжения и дейности на ПКК, СЗН/ПДС в Сирия и Ирак, ще продължат да бъдат легитимни цели на нашата борба срещу терора, както са били до днес. Нашата борба срещу тероризма ще продължи с решителност и постоянство, докато не остане нито един терорист в нашия географски регион".

Това заяви турският министър на националната отбрана Яшар Гюлер пред журналисти по повод състоялото се заседание в турското Министерство на отбраната,в което участваха началниците на Генщаба и националното разузнаване (МИТ), както и министри, предаде БТА.

Заседанието се проведе на фона на бомбения атентат в Анкара в неделя, отговорността за който пое Кюрдската работническа партия (ПКК).

В изявлението си военният министър акцентира на терористичния атентат, при който бяха ранени двама турски полицаи и един ветеринарен лекар бе убит от терористите.

"Нашата героична полиция незабавно реагира на този опит за атентат и неутрализира 2 терористи. По този повод пожелаваме бързо възстановяване на нашите ранени героични полицаи. Пожелавам на цялата общност, на министерството на вътрешните работи бързо да се възстановят. Изказвам дълбоки съболезнования на нашия брат Микаил Бозлаган, който беше мъченически убит от терористите в Кайсери", посочи министър Гюлер.

Турските медии коментират това изявление на турския военен министър като сигнал за трансгранична операция на турската армия срещу Кюрдска работническа партия/ПКК/и нейните структури в Сирия и Ирак, която ще бъде 5-та поред.

Преди това турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде сигнал за възможна операция срещу цели на ПКК и нейните структури отвъд границите на Турция със Сирия и Ирак.

"Новите стъпки, които ще предприемем, са само въпрос на подготовка, време и цели. Знайте, че някоя вечер може внезапно да дойдем. Не забравяйте тези думи", заяви в неделя турският държавен глава в реч при откриването на парламентарната сесия в Анкара. Той подчерта, че остава непроменена (червената линия на Турция-бел. авт.) стратегията на Турция за защита на цялата южна граница със защитна ивица с дълбочина най-малко 30 километра и за поддържане на дейностите отвъд нея под абсолютен контрол.

След атентата в неделя самолети на турските ВВС бомбардираха терористични цели в Северен Ирак на 1 и 3 октомври. В операцията бяха унищожени 36 терористични цели и много терористи бяха неутрализирани, информира турското министерство на отбраната.

Проправителствените медии коментират нападението в неделя в Анкара срещу Дирекцията по сигурността към турското министерство на вътрешните работи като опит за бомбен атентат на двама терористи от ПКК, който е бил осуетен благодарение на действията на турските полицаи.

"Единият от атентаторите /от въоръжената групировка на ПКК “Безсмъртните” - бел. авт./ стреля по силите на реда, след което се самовзриви. Полицията успя да неутрализира втория терорист камикадзе, като по този начин предотврати много по-голяма трагедия", коментира Хаберлер.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 12345432

    1 0 Отговор
    Дълга статия.
    Загриженост за пострадалите ли е?
  • 5 Българските турци

    3 1 Отговор
    Министър на външните работи Хакан Фидан - кюрдин от Ван

    Министър на отбраната Яшар Гюлер, бивш началник на турския генерален щаб - кюрдин от Ардахан

    след като подчертаха , че терористите са влезли в Турция от Сирия и че са били обучени там , официално обявиха на всички заинтересовани финансьори и покровители на ПКК и нейните структури отвъд границите на Турция със Сирия и Ирак , че всякаква надземна или подземна и енергийна инфраструктура в която има терористи , са обявени за легитимни цели на Турските въоръжени сили и предупредиха ония които са покрай тези обекти , да стоят далеч от тях !!!...С това Турция промени досегашните ангажиментни правила, преди подобни операции да дава конкретни координати на съюзни държави намиращи се близо до обекта на операцията !!! Вече Турският Аскер "идва всяка нощ изненаващо" над главите на "Бойците"на ПКК и нейните структури в Ирак и по "някоя нощ изненадващо " над тия в Сирия без да предупреждава и дава координати нито на американци , нито на руснаци,иранци и всякакви паразити които са се залепили по тези територии !!...
  • 6 Мехмед

    2 0 Отговор
    Необходима е трансгранична операция на север. Турция трябва да удари и в българия, където също има огнища от симпатизанти на ПКК. Турция не прощава.
Новини по държави: