Last news in Fakti

11 Октомври, 2023 04:35 2 474 21

Жозеп Борел обвини израелското правителство, че нарушава международното право

  • жозеп борел-
  • израел-
  • газа

Поводът за думите на върховния представител на ЕС за външна политика е налагането на пълна блокада на Газа

Жозеп Борел обвини израелското правителство, че нарушава международното право - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел снощи обвини израелското правителство, че нарушава международното право с налагането на пълна блокада на Газа в отговор на нападението на палестинската военна групировка "Хамас" срещу Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След извънредна среща на външните министри на ЕС за обсъждане на последиците от нападението, Борел също така заяви, че "преобладаващото мнозинство" от външните министри на ЕС подкрепя продължаването на изплащанията на помощи за Палестинската автономия, която управлява Западния бряг.

Борел направи изявлението си ден след като еврокомисарят Оливер Вархей заяви, че всички помощи за развитие на палестинците на ЕС са били замразени. Европейската комисия същата вечер огласи свое съобщение, с което опроверга Вархей и каза, че той е проявил самоинициатива.

Борел беше поканил израелския и палестинския министър на външните работи да участват чрез видеоконференция в срещата в град Маскат, Оман. Израелският външен министър Ели Коен обаче не пожелал да участва в среща, на която щял да бъде изслушан и министърът на Палестинската автономия Рияд Ал Малики, така че в крайна сметка нито една от двете страни не участвала в срещата, съобщиха официални представители.

Борел повтори, че ЕС осъжда нападенията от страна на "Хамас", при които загинаха повече от 1000 израелци, повечето от които цивилни граждани. Но той заяви, че отговорът на Израел – който по информация от местни официални представители досега е убил най-малко 770 местни жители на Газа - трябва да бъде в съответствие с международното хуманитарно право и решението за налагане на пълна блокада на Газа противоречи на този стандарт.

"Израел има право да (се) защитава, но това трябва да се прави в съответствие с международното право, хуманитарното право, а някои решения са в противоречие с международното право", каза ръководителят на европейската дипломация след срещата.

Борел спомена, че ООН е заявила че "прекъсването на водоснабдяването, прекъсването на електроснабдяването, прекъсването на доставките на храна за основно цивилни хора е в разрез с международното право".

Израел разкритикува изявлението на ООН, като обвини ръководителя на органа по правата на човека на организацията, че не е осъдил "Хамас" като терористи.

Борел подчерта, че ЕС не си сътрудничи с "Хамас", която управлява Газа и която ЕС класифицира като терористична организация. Но той заяви, че е жизненоважно блокът да продължи да предоставя помощ за подпомагане на палестинските цивилни граждани чрез Палестинската автономия. "Колективно наказание, наложено срещу всички палестинци, би било несправедливо и непродуктивно", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въйй

    31 3 Отговор
    Тоя бил ли е някога трезвен?
  • 2 ТрампЛин

    14 7 Отговор
    Това едва ли ще отклони Израел от Решаването на Палестинския Проблем.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 оня с коня

    14 27 Отговор
    Отдавна е известно че Америка ЕЖЕГОДНО предоставя на палестина Финанс. помощ в Размер на 100 МЛН долара.сега научавам че Много от Европ. Държави между които и Германия и Франция СЪЩО наливат пари в палестина...за да има Мир и радост в Региона.И накрая каквооо?..."Храни куче да те лае"!А какво предлага Борел?Ами да продължан Западните парични Преводи за Палестина, които Управляващата им Върхушка ще вкара в НОВИ 5000 Ракети срещу Израелското МИРНО НАСЕЛЕНИЕ.И да не забравим да споменем че Част от тия Западни пари предоставяни на Палестина ще отидат и за ЗАПЛАТИ на ГЛАВОРЕЗИТЕ обезглавили 40 ИЗРАЕЛСКИ ДЕЦА показно пред Камерите!

    Коментиран от #6, #8, #20, #21

  • 6 Kака

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Дай видео моля

    Коментиран от #7

  • 7 оня с коня

    5 14 Отговор

    До коментар #6 от "Kака":

    Видеото е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО кърваво и е само за "Лично ползване" в съответните Правителствени Израелски Органи които следва да разберат че при Хамаз "няма лабаво".
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 оня с коня

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    След като Червата ти куркат от глад и изобщо не помниш откога не си ял КАК да ти повярвам?
  • 10 Ами сега

    26 0 Отговор
    Санкции? Нали тъй са прави? Спирате им банките, не купувате петрол от тях, диаманти. Кво още беше?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Израел-МОСАД

    2 18 Отговор
    Как ще опазят путинович от тук нататък🤔
  • 14 Макробиолог

    12 0 Отговор
    Над 2млн палестинци живеят там,така че окончателно решение не може да се случи.Ще зачистят най надъханите,но след 3-4години --пак същата картина.
  • 15 За първи път

    19 1 Отговор
    съм съгласен с него. А Палестина е най - големият концлагер в света. Трябват не оръжия, а преговори с участието на международната общност и да се разреши палестинският въпрос. Инак ще има отмъщения и от двете страни до безкрай.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Всички декствия

    9 1 Отговор
    на евреите от както са се настанили на палестинска земя, са в нарушение на международното право!!!
  • 18 Читател

    2 0 Отговор
    "..."преобладаващото мнозинство" от външните министри на ЕС подкрепя продължаването на изплащанията на помощи за Палестинската автономия..." - никъде в българските новини обаче не се споменава КАКВА е била позицията на българския външен министр на тази среща.

    Подкрепя ли България официално по-нататъшно даване на пари на Палестина или не? Ще продължат ли българите с данъците си да хранят Газа?
  • 19 КОФТИ КОФТИ

    4 0 Отговор
    БЪРБОРЕЛ МИСЛИ КВО ГОВОРИШ ЩОТО ЧИЧО САМ ЩЕ ДРЪПНЕ ВЪЖЕНЦТО АМА ПЪК ОТ ДРУГА СТРАНА АРАБИТЕ СА ПО УЛИЦИТЕ НА ЗАПАДНА ЕВРОПА И БОРЕЛЧИК ПОЧНА ДА СЕ ПРИПОТЯВА
  • 20 Като

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Водиш коня на ветеринар, накарай го, молим те, и тебе да прегледа.
  • 21 Гоуст

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    А чувал ли си , че всяка година САЩ предоставя на Израел $100 МИЛИАРДА помощ , и още няколко милиарда помощ от ЕС. А това което си видял сега по ТВ, е ускорен 100 пъти отражение на това, което Израел прави ( и по-лошо) в Палестинските територии ,но не за 1 ден, а в продължение вече на 55г.