Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 17:21 881 1

Зоран Миланович и Байрам Бегай осъдиха въоръженото нападение в село Банска, Вучич трябва да даде някои отговори

  • албания-
  • хърватия-
  • косово-
  • осъдиха-
  • зоран миланович-
  • байрам бегай-
  • ес-
  • нато-
  • сърбия-
  • вучич

Президентите бяха на съвместна пресконференция в Тирана

Зоран Миланович и Байрам Бегай осъдиха въоръженото нападение в село Банска, Вучич трябва да даде някои отговори  - 1
Снимкa: БГНЕС

Президентите на Албания и Хърватия Байрам Бегай и Зоран Миланович осъдиха въоръженото нападение в село Банска в северно Косово миналия месец на съвместна пресконференция в Тирана, където Миланович е на посещение, съобщиха местните медии, цитирана от БТА.

"Благодаря на моя колега Миланович за подкрепата, оказана на Косово, и за осъждането на въоръженото нападение в северно Косово. Подчертах, че след акта на Хамас срещу Израел става необходимо ЕС и НАТО да обезсърчат провокативния подход на Сърбия към Косово. След нападението на 24 септември нещата вече не са както преди и преговарящите трябва да имат нов подход към диалога", каза президентът Бегай.

Миланович от своя страна каза, че Сърбия и сръбският президент Александър Вучич дължат на Косово и международната общност да дадат определени отговори във връзка с този случай.

Бегай благодари на Хърватия, която по думите му е била и продължава да бъде силен поддръжник на Албания в стремежа ѝ да стане част от ЕС.

"Албания остава надежден партньор на ЕС, особено във външната политика и сигурността", каза Бегай.

Миланович подчерта подкрепата на Хърватия за европейската интеграция на Албания и подчерта факта, че Албания е постигнала голям напредък, но заяви, че "за съжаление институциите на ЕС не реагират както трябва".

Според него ситуацията е абсурдна, Албания влезе в НАТО заедно с Хърватия, а след толкова години още не е направила първата крачка към членство в ЕС.

"През тези 20 години бях свидетел на напредъка на Албания във всички аспекти. За съжаление, този напредък не беше адекватно последван от реакции от страна на ЕС и НАТО. Искам да кажа нещо, което казах през 2012 г., Албания вече беше част от НАТО три години, опитваше се с мъка да започне някакви преговори с ЕС, но нищо не се случваше. През тази година Сърбия и Черна гора напреднаха в преговорите, но за Албания не беше така. Абсурдна ситуация. И днес се държим малко абсурдно, сякаш имаме проблем. След 11 години има малко раздвижване, но не достатъчно, и това говори много за ЕС", каза Миланович.

Миланович е на двудневно официално посещение в Албания, по време на което утре заедно с Бегай ще посетят град Берат, който е под закрилата на ЮНЕСКО.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: