Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 07:25 3 059 68

Борел към Орбан: Съветският съюз изпраща танкове, а не ЕС

  • унгария-
  • критика-
  • борел-
  • съветски съюз-
  • 1956-
  • танкове-
  • виктор орбан

Припомняме, че Орбан сравни членството на Унгария в Европейския съюз с продължилата повече от четири десетилетия съветска окупация на страната му

Борел към Орбан: Съветският съюз изпраща танкове, а не ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Заместник-председателят на Европейската комисия и върховен представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Жозеп Борел отговори на обвиненията на унгарския премиер Виктор Орбан от вторник, че членството на страната му в ЕС е подобно на съветската окупация, цитирана от БТА.

Припомняме, че Орбан сравни членството на Унгария в Европейския съюз (ЕС) с продължилата повече от четири десетилетия съветска окупация на страната му. Той направи това по време на реч в понеделник в чест на годишнината от антисъветската революция в Унгария от 1956 г.

"Унгария знае много за съветската окупация. Спомням си Будапеща през 1956 г. с руски танкове по улиците. Той трябва да знае какво говори", подчерта Борел по време на конференцията "Европа и светът".

Той добави, че не вижда прилики между съветската окупация на Будапеща и случващото се в Брюксел.

"Не видях нито един танк там. Никой не задължава Унгария да бъде член на ЕС", завърши Жозеп Борел.

Орбан обвини ЕС, че се стреми да лиши Унгария от нейната идентичност, като налага модел на либерална демокрация, който според него унгарците отхвърлят. Брюксел, де факто столицата на ЕС, използва методи срещу Унгария, които напомнят за дните на съветско господство от Москва.

На 23 октомври страната отбеляза годишнината от началото на народното въстание от 1956 г. срещу съветските репресии, което започва в столицата на Унгария Будапеща и се разпространява в цялата страна. Над 2500 унгарци и 700 съветски войници са убити в конфликта, а 200 000 унгарци стават бежанци. Масовите арести и преследвания след потушаването на бунта продължават месеци. До януари 1957 г. новоназначеното от СССР правителство унищожава всякаква опозиция.

Орбан, привърженик на алтернативна форма на популистко управление, която той нарича нелиберална демокрация, отдавна използва празника, за да обедини поддръжниците си. През последните години той използва случая, за да направи паралели между опитите на ЕС да приведе Унгария в съответствие с правилата си за корупция и демокрация и репресиите, пред които е изправена страната по време на съветската окупация през 20 век.

Орбан, широко смятан за един от единствените съюзници на руския президент Владимир Путин в ЕС, енергично лобира срещу блока, който налага санкции на Москва, въпреки че националистическият лидер в крайна сметка гласува за всички пакети от санкции.

Миналата седмица Орбан се срещна с Путин преди международен форум в Пекин, среща, която се фокусира върху достъпа на Унгария до руската енергия. Европейски лидери, както и други членове на военния съюз на НАТО като Съединените щати, изразиха загриженост, че Орбан се е срещнал с Путин, въпреки че срещу него е издадена международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна.

"Унгария никога не е искала да се конфронтира с Русия. Унгария винаги е била нетърпелива за разширяване на контактите", каза Орбан на Путин, според руски превод на неговите забележки, излъчени по руската държавна телевизия.

Орбан каза, че докато Съветският съюз е бил "безнадежден", той вярва, че управлението в ЕС може да бъде реформирано чрез избори за Европейски парламент, насрочени за юни 2024 г.

"Москва беше непоправима, но Брюксел и Европейският съюз все още могат да бъдат поправени", каза той.

Това бе поредното остро изявление на Орбан срещу ЕС през годините, заради което и Съюзът санкционира неведнъж Унгария.

Унгария поддържа по-тесни връзки с Русия, отколкото други държави от ЕС, и се смята за основен потенциален противник на решението, което предстои през декември дали да започнат преговори за присъединяване към ЕС с Киев, което ще изисква единодушната подкрепа на 27-те членки на блока.

В опит да спечели одобрението на Будапеща за по-нататъшна помощ за Украйна, включително започване на преговори за членство, Брюксел обмисля отключване на задържани милиарди евро за Унгария, които бяха замразени поради опасения за върховенството на закона, казват висши служители.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядото

    110 20 Отговор
    липсата на танкове не прави по-добро положението на окупираните от ес държави.

    Коментиран от #4, #12, #53

  • 2 Последния Софиянец

    77 11 Отговор
    ЕС праща Червени комисари.

    Коментиран от #39

  • 3 В.В.П.

    104 17 Отговор
    НАТО изпраща танкове ,ракети ,и други,цветни революции .Не е ЕС..Питай Сърбите дърта пеееразка мършъ..Брюксел иска да направи всички еднакви и бедни .Само някои посочени ще са богати .

    Коментиран от #29

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕВРОЧЛЕН

    99 15 Отговор
    А кой е гласувал за Борел та да говори от мое име??? Борел е доста далеч от демокрацията.
  • 6 В.В.П.

    73 15 Отговор
    Брюксел налага тоталитарна диктатура..Само нас ще гледате ,и ще ви изпратим фондове..
  • 7 Хе-Хе

    69 13 Отговор
    А НАТО къде беше, когато подкокоросаха унгарските фашисти да вдигат въстание и след това ги зарязаха на произвола на Сталин? Повечето от избитите унгарци са от самите тях.
  • 8 да де

    81 11 Отговор
    ЕС са пудели танковете ги пращат краварите, базите им по света какво са .
  • 9 ИСТОРИК

    69 10 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Американски бази все още има и в Германия. Другата окупирана държава.

    Коментиран от #65

  • 10 Българин

    55 10 Отговор
    Арабите в Европа ще "излекуват" ЕС...

    Коментиран от #60, #64

  • 11 Червен кхмер

    17 82 Отговор
    Орбан да подаде молба за напускане на ЕС и да си ходи при Путлер в новото СССР 2, който той започна да прави.
    Орбан е позор за всички унгарци дали живота си за борба против тоталитаризма.

    Коментиран от #13

  • 12 Пешо

    50 7 Отговор

    До коментар #1 от "дядото":

    Аз припомням техните собстяени ценности , насилието не е само физическо. То е и психично, ментално и вербално същооо!!! При Ес е и икономическо.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хе-Хе

    40 4 Отговор
    Между темата, нали забелязвате как Герб и ДПС искат да накарат ПП-ДБ да гласуват нещо преди изборите, което да отприщи европейските траншове и след това да ги свалят от власт с аргумент, че са се провалили на местния вот! И да усвояват еднолично.
  • 15 ...

    57 8 Отговор
    не че някой е очаквал марионеткта на снимката да каже нещо друго. Орбан си е много прав и прозорлив. От свободно движение на стоки и хора, рязко преминахме на налагане на "ценности"
  • 16 В.В.П.

    50 7 Отговор
    Брюксел налага тоталитарна диктатура..Само нас ще гледате ,и ще ви изпратим фондове...Ще плащате данъците и ще ви даваме заеми..Дорде се разпукате по шевовете ..И всички накуп ще воюваме срещу руснаците ..Ахаха ..Дърт каталански пеераз..
  • 17 ИЗБИРАТЕТ

    52 7 Отговор
    Борел е олицетворение на гнусотията в ЕС. Един чиновник, който си позволява да коментира позиция на страна членка. Точно такива елементи превръщат ЕС в някаква тоталитарна система.
  • 18 А ПО ЛЕКО

    37 5 Отговор
    ДА ПИТАМ ТОЗ вАРЕЛ........А ЕС ПОДФКРЕПЯ ЛИ НАЦсИЗМА.........?
  • 19 БОЗА

    57 7 Отговор
    "Никой не задължава Унгария да бъде член на ЕС", завърши Жозеп Борел."

    Жозко се е издухал нацяло...ако Унгария излезе от ЕС,а Турция от нато,вехтия калъф сеща ли се,какво се случва,и че най-го е страх от това всъщност-разпад с оглушително срутване... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #30

  • 20 Ресия праща танкове,

    48 11 Отговор
    а ЕС ни ошушка и въшките!? Толкова бедни никога не сме били! Всичко ни унищожи ЕС! ЕС се дирижира от краварите!

    Коментиран от #54

  • 21 115

    56 9 Отговор
    От някакви, в един руски съюз, ставаме член в друг СЪЮЗ,
    ПЪРВИЯ СЪЗДАДЕ ЕНЕРГЕТИКА, И ПРОМИШЛЕНОСТ, ВТОРИЯ ГИ СЪСИПВА
    А,, ВИЕ САМИ СИ НАПРАВЕТЕ ИЗВОДИ!
  • 22 Оги

    32 4 Отговор
    Орби, ингилизите го направиха вече. И ти можеш.

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 горски

    28 1 Отговор
    Когато те превземат врагове,си роб, но имаш душа....Когато те превземат бесове ,ставаш сянка без душа..
    По улиците виждам хора,които не могат да кажат ,аз съм......аз се боря,аз знам за какво ще умра....
  • 25 дедо

    25 7 Отговор
    ЕС изпраща джендъри и наркотици
  • 26 Ингилизите го направиха както

    24 5 Отговор

    До коментар #22 от "Оги":

    Доган в ДПС, уж се оттегли от управлението и политиката, но той им дърпа конците. Точно това правят и британците, излязоха от ЕС, но продължават да дърпат конците, заедно със САЩ. Сутринта съобщиха, че Габриел прави сделки с Англия(страна извън ЕС)!? Това е двойният стандарт на ЕС, за едни може, за други не!?
  • 27 Инж

    9 35 Отговор
    ЕС ни изпраща субсидии,а ние го плюваме, че ще ни "затрие"?????

    Коментиран от #28

  • 28 ЕС ни връща малка част

    30 9 Отговор

    До коментар #27 от "Инж":

    От парите, които си внасяме като членски внос - само малка част се връща обратно и се разпределя между бг слуги на ЕС. Това е "помощта" по европейските проекти - за някои наши другари!
  • 29 А бре

    7 33 Отговор

    До коментар #3 от "В.В.П.":

    Защо да пита сърбите бре кукавелник,те щяха да подпалят Балканите.Скоро май и ти ще си с валидна заповед за арест.5242 кремълски фашко?

    Коментиран от #57

  • 30 Българските турци

    15 3 Отговор

    До коментар #19 от "БОЗА":

    Не е само "лично мнение на автора"!
    Сигурен съм че днес мнозинството българи недоумяват като виждат Виктор Орбан заедно с Ердоган и с държавните глави на страните които решително учредяват Тюркския Съюз тия дни !
    И какво толкова събрали са се и си "бленуват" алтернатива на ЕС ли си мислите ?...
    Да, донякъде е вярно...,но истината е , че това е легендата, която лежи в сърцата на унгарците(Turáni Társaság 1910 Pál Teleki )(Magyarország Turáni Szövetség-1920) и на всички народи и етноси "от Великата китайска стена до Адриатическо море", които приемат произхода си за Тюркски...идеята ТУРАН.( David Léon Cahun )
    ТУРАН не значи национализъм или религиозен окултизъм , а е геополитика, която включва пространството от "Великата китайска стена до Адриатическо море" и целта му е да свърже Източните интереси със Западните и да сложи край на хегемонията на "великите сили" ! Това е пътят на коприната и търговията на Марко Поло , това е лъчът на Източната мъдрост с който е започнало западното Просветление и Ренесанс , това е трасето на "Великото преселение на народите" след опустошителния библейски потоп ! С една дума ТУРАН е надежда за един свят без "исти или бисти", за свят без"фили и фоби" , без колонизатори и експлоататори , без " сахиби и роби"!!!... Светът е на път да въстане срещу Хегемонията установена след Втората световна война !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Само питам

    8 29 Отговор
    Защо унгарския циганин Орбан не извади Унгария от ЕС?
  • 33 Злати Минкова

    8 32 Отговор
    Унгарският ром се е побъркал, не знае какви ги блещи. Простете му и го потърпете още малко, унгарците ще го сменят на следващите избори. Копейките са навсякъде, но светът е създаден така, че да се самоизчиства периодично.

    Коментиран от #58

  • 34 Доротея

    9 32 Отговор
    Чета русофилските антиЕс коментари и ще кажа сама, че на когото не му харесва България да е член на ЕС може да се изнасе. Кеф му Русия, кеф му Беларус, кеф му Сирия или Северна Корея

    Коментиран от #37, #42, #59

  • 35 фАНТОМасс

    19 1 Отговор
    Все някой трябва да играе ролята на слуга , на заден двор на Евросъюза , на подлушник , на дете на което се карат и го обвиняват за пакости и беди ! Кой друг , ако не 2-рото качество държави от бившия източен блок !
  • 36 Чики-Рики

    24 4 Отговор
    Абе на възраст е все пак, ама чак толкова да е ,,изперкал,, този така наречен ,,първи,, дипломат на ЕС! Явно го е ударила здраво амнезията,за това кой , колко и къде изпрати танкове, скоро?!

    Коментиран от #38

  • 37 Зайо Байо

    17 4 Отговор

    До коментар #34 от "Доротея":

    А във Виетнам , Афганистан и Ирак може ли ? Че там приятелите ни от САЩ въведоха своята демокрация , по техния си начин и сигур всичко е цъфнало ли ? Майтап бе , да не се обидиш , не го приемай лично. Все пак живееш в България , нали ?
  • 38 име на ВИМЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Чики-Рики":

    И май ще продължи да праща и плаща още , и още , и още !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Какво да му кажа?

    17 4 Отговор
    Те и наследници на нацисти и нацисти са замесени към днешния ден.
    Едни ги награждават и почитат в Канада,а други са символи и национални герои в Украйна….Бореле!
  • 41 Борел ще изпрати и танкове

    16 4 Отговор
    в Унгария, ако се наложи и Орбан, и народа там не слушкат и се опъват на Въздуха За Всяко Живо Същество!
    Някой съмнява ли се? Просто сега първо опитват с извиване на ръце!

    Нищо по-различно от СССР

    Коментиран от #45

  • 42 ...

    14 3 Отговор

    До коментар #34 от "Доротея":

    това подлогите сте най-забавните същества. Кажи слугинче, гот ли ти е да си втора категория човек?
  • 43 Швейк

    4 14 Отговор
    Орбан си мисли че ще Орбанизира всички унгарци.
  • 44 БАЦЕ ЕООД

    10 5 Отговор
    Борел, пионката...да обяснява какво помни.. моля ви се. Това което ЕС ще ни наложи ще е много по зле от която и да е съветска окупация или комунизъм.
  • 45 С други думи

    15 1 Отговор

    До коментар #41 от "Борел ще изпрати и танкове":

    Орбан е уцелил Борел в десятката отзад и затова тоя квичи!
  • 46 кюмюра от Драгалевци

    13 1 Отговор
    "В опит да спечели одобрението на Будапеща за по-нататъшна помощ за Украйна, включително започване на преговори за членство, Брюксел обмисля отключване на задържани милиарди евро за Унгария, които бяха замразени поради опасения за върховенството на закона, казват висши служители."

    ВСЪЩНОСТ ЗА КАКВО СА НА ЕС ТАНКОВЕ КАТО ДЪРЖИ ПАРИТЕ , Т.Е СЕГА ПАРИТЕ ИБГРАЯТ РОЛЯТА НА ТАНКОВЕТЕ ЧЕ И ПОВЕЧЕ (КАКТО КАЗВАТ ГЛАДА Е ПО СИЛЕНА ОТ ТОКА )
  • 47 рада дълбоката

    13 1 Отговор
    Разликата между СИВ и ЕС е че втората е финансова пирамида , вярно добре измислена от началника САЩ . Просто преди никой не е казвал кой от кого какво да купува и къде да го продава , жалкото е че заради едни "банани за дъщерята " отиде цялата държава по дяволите .
  • 48 Ихтиандър

    2 12 Отговор
    Крайно време е Унгария да бъде изхвърлена от ЕС. Нека стане част от руската федерация. Тогава ще живеят по-добре от сега. Но ако не заживеят по-добре да обесят този Орбан, както е обесен Мусолини...
  • 49 Тц тц тц

    9 0 Отговор
    Когато се е създал ЕС всъвсем друг замисъл е бил.Направили са го с цел ИКОНОМИЧЕСКА взаимопомощ.Сега даже в учебниците има промяна и пише,че е обединение на европейски държави,т.е. искат да правят СССР номер 2.Не е добра идея,защото примерно нещо може да е добро за германците,но за нас да не е или пък за нас да е добре,а за французите да не е.Реално искат да колонизират другите държави.Аман от имперски амбиции,които само водят към конфликти и дъното!

    Коментиран от #55

  • 50 Защо ли

    3 10 Отговор
    Много от бившите съветски републики искат да са в ЕС или вече са в ЕС и въобще не се оплакват, а Украйна заплаща с кръв и война цената на Свободата ЗА да се отскубне от примката на руската зависимост и за желанието си да се приобщи към ЕС!
    Само Унгария която бе най свободната страна и най малко потъпквана от бившите страни в съветския блок днес не иска да е в ЕС но нищо добро не я очаква и скоро ще заприлича на Молдова или Грузия !!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Радио Ереван

    3 3 Отговор
    Запада и Щатите ви подтикнаха към бунт и после оставиха съветите да ви трепят. Не че са вярвали, че ще успеете, а просто да видят как ще ви смажат. Експеримент. Такива са им политиките.
  • 53 Да ти кажа..

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "дядото":

    ..дрън дрън- ярина- всички държави-членки на ЕС са влезли в съюза по собствено желание..а някои/ като нас/ си влязоха дори без да са изпълнили и на 1/3 критериите за членство.. така че тия опорки ги праскай на друго място. Чудя се, защо редак цията толерира подобни 1000%-ови фейкове..

    Коментиран от #56

  • 54 дедо ти Ванго

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ресия праща танкове,":

    На тебе и такива като тебе винаги някой друг ще им бъде виновен. А че тебе те мързи да гледаш и да еаботиш, това е друг въпрос, нали..на крива ракета Космосът и виновен..айде холан..зЕми да станеш от тоя вмирисан на тергия диван, па излез навън, засади едно дърво, че да остане барем нещослед тебе бе..стига си клатил таратан ции да се чудиш на ккой хълбок да легнеш..аман..нищо не става от вас бе..нищооо

    Коментиран от #67

  • 55 Знаеш ли че..

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Тц тц тц":

    Абе може и да си прав..имайки Русия като нагледен пример..
  • 56 Аз пък да ти кажа...

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Да ти кажа..":

    ...че нито една държава след основателите на ЕвроГейския Съюз не е влязла в него по желание....всичките да вкарани там от марионетки, корумпирани правителства, крадящи просто повече пори от по- голяма каца (бюджет)
    Така че европейските опорке ако обичаш на друго място.
  • 57 Сериозно...

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "А бре":

    И кое точно в написаната от теб т.ъ.п.н.я аргументира основанието да твърдиш , че сърбите щели да подпалят Балканите.
    Югославия беше разрушена по терористично- информационната технология на "цветните революции" и това беше тренировъчна операция , отлаботваща активно мероприятие по разпада на Русия ...и това е известно на всеки нормално мислещ човек.
  • 58 ти си неграмотна

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Злати Минкова":

    Знаеш ли какво означава да се блещи?
  • 59 Смея ти се много

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Доротея":

    По-лесно е вас да ви пратим при африканците във Франция и арабите в Германия, защото еврогой-аталнтиците сте само около 20% от населението. В разни съюзи може да се влиза и излиза. И този няма да векува. Пожелавам ти да си жива и здрава, за да видиш с очите си как България напуска Еврогойския съюз и НАТО.
  • 60 мада факър

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    лошото е , че като приключат с Европа ..ще дойдат и при нас
  • 61 Диамантената ръка

    4 4 Отговор
    Ами да ги изкара от ЕС Орбан унгарците като не му харесва, на приказки е лесно...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 !!!?

    2 3 Отговор
    Първа официална покана към Орбан да напусне ЕС...крайно време беше !!!?
  • 64 Моряка

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Ми нали и ние сме в Европа.И нас ли?Ще боли.Арабите не правят разлика между мъжко,женско и камила.
  • 65 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТОРИК":

    ABE BOREL ABE ПР0СТАКО А АМЕРИКАНСКИТЕ ТАНКОВЕ В ГЕРМАНИЯ СЕГА КАКВО СА ОСВЕН ОКУПАЦИЯ ..КАКВО ПРАВЯТ АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ В СУВЕРЕННА ЕВРОПА БЕ ПР00СТАК0 .. НАЛЯГАЙ СИ Н@СРАНИЯ З@ДНИК И МЪЛЧИ
  • 66 пенко

    0 1 Отговор
    ЩО ЗА ТЪПОТИЯ БЪРБОРЕЛ ???????????????
  • 67 Не знам дали си дедо, но се вижда,

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "дедо ти Ванго":

    че си неграмотен, като Боко поне една книжка прочел ли си,поне дървета посял ли си!? Аман от такива дървени философи. От неграмотни държава не става?
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: