Last news in Fakti

29 Ноември, 2013 22:04 833 0

В Рияд задържаха активистка на правата на жените на шофират

  • саудитска арабия-
  • жени-
  • шофиране

Властите на Саудитска Арабия задържаха Азиза ал Юсеф, която е известна като активистка на правата на жените на шофират, предаде арабската редакция на Би Би Си.

Това е станало докато тя е управлявала своя автомобил по улиците на столицата. Преди това Азиза ал Юсеф е пазарувала банани и е заредила гориво на бензиностанция. Малко по-късно тя е била спряна от полицията.

В Саудитска Арабия е забранено на жените да шофират. В кралството дори се проведе преди седмици протест в защита на правата на нежния пол да управляват автомобили.

Допълнително масло в огъня наляха висши духовници, които се срещнаха с краля Абдула бин Абдулазиз, за да му съобщят своето несъгласие с желанието на жените да шофират. Те не пропуснаха да посочат, че „това може да отвори вратата на злото“, ако се разреши на жените да шофират. По този начин саудитките ще могат да се срещат на публични места с непознати мъже, което е в противоречие с традиционните норми на морала в страната.

Ръководителят на Комисията за насърчаване на добродетелта шейх Абдулатиф ал Шейх пък каза, че забраната в Саудитска Арабия за жените да карат коли не е подкрепена от шериата, приет в кралство за основа на законодателството. 

Това не попречи на шейх Салех ал Лохайдан да заяви, че жените, опитващи се да премахнат забраната за шофиране, трябва да се замислят сериозно, защото сядането зад волана може да навреди на яйчниците им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА