Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 17:40 2 623 7

30 години затвор за високопоставени шефове на италианската мафия

  • италианска мафия-
  • затвор-
  • италия-
  • съдебен процес

Това са най-мащабните процеси срещу мафията в Италия

30 години затвор за високопоставени шефове на италианската мафия - 1
Снимка: Shutterstock

В понеделник съдът произнесе дълги присъди за лишаване от свобода в края на един от най-мащабните процеси срещу мафията в Италия, насочен срещу престъпната група "Ндрангета" в нейното сърце в южния регион Калабрия, предаде Ройтерс.

Повече от 330 заподозрени мафиоти и техни предполагаеми съдружници, включително професионалисти с бели якички, бяха изправени пред редица обвинения, като изнудване, трафик на наркотици и кражби, в процес, продължил почти три години.

Италианската информационна агенция "Анса" съобщи, че на съдиите им е отнело 1 час и 40 минути, за да прочетат присъдата си. Най-тежките наказания бяха наложени на Саверио Рационел и Доменико Бонавота, двама местни лидери на калабрийската мафия, които получиха 30-годишни присъди.
Сред осъдените беше и Джанкарло Пители, адвокат и бивш политик от партията "Форца Италия" - член на националната управляваща коалиция - който беше осъден на 11 години затвор за сговор с мафията и предаване на информация.

Джорджо Насели, бивш началник на местната полиция, беше осъден на две години и шест месеца.

Въпреки това прокуратурата не получи толкова тежки присъди, колкото искаше по редица дела, и повече от 100 от подсъдимите бяха оправдани.

Решението на първата инстанция от понеделник може да бъде обжалвано както от защитата, така и от прокуратурата.

Прокурорите смятат, че "Ндрангета" е най-могъщата мафиотска групировка в страната, която с лекота засенчва по-известната банда "Коза Ностра" в Сицилия, а влиянието ѝ се разпростира в цяла Европа и извън нея.

Съдебният процес се проведе в преустроен кол-център в калабрийския град Ламеция Терме, където бяха монтирани метални клетки за обвиняемите.
За последен път Италия съди едновременно стотици предполагаеми мафиоти през 1986 г. в Палермо в дело, което представлява повратна точка в борбата срещу Коза ностра и бележи началото на резкия упадък на групировката.

Този сицилиански процес имаше огромно въздействие, тъй като беше насочен срещу множество мафиотски фамилии.
Калабрийският процес се фокусира основно върху само една група - клана Манкузо от провинция Вибо Валентия - като остави незасегнати голяма част от висшите ръководители на 'Ndrangheta.

Анна Серги, професор по криминология в университета в Есекс, заяви, че присъдата е довела до няколко важни присъди срещу свързани с мафията фигури с бели якички и е потвърдила представата на прокурорите за структурата на "Ндрангета" във Вибо Валентия.

"Сега тя има своята специфика", каза тя, като подчерта, че според италианското законодателство подобни първоинстанционни решения могат да бъдат обжалвани два пъти, преди да станат окончателни.
Още 70 обвиняеми от първоначалния процес бяха признати за виновни през ноември 2021 г., след като избраха ускорена процедура в замяна на намаляване на присъдите си.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    8 3 Отговор
    Италия и България си приличат в това, че и в двете държави мафията си има държава и държавата е мафия! Няма никъде другаде по света освен тия две клоаки където и най-слабата държава да не може да унищожи и най-силната си мафия стига да иска.

    Коментиран от #6

  • 2 а кога като в другите държави

    7 1 Отговор
    30 години затвор за високопоставени чекмеджари
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БГ еничарин

    7 1 Отговор
    А бг еничарина свинчо, кога?
  • 5 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Санкт-Петербург 🌞":

    България се превърна в мизерна дупка и смърдящо сметище за последните 34 години на див капитализъм, грабеж и геноцид. Българите в по голямата си част са славяни. Марионетките и подлогите поддържат мафиоти и олигарси като Доганя които да ограбват и унищожават българите, но какво ти е виновен Лески и клането в Батак?
  • 6 о не, има разлика

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    сегиз-тогиз Италия осъжда някой голям мафиот или мафиотите взривяват колата на прокурора Фалконе. ПРИ НАС такива ПРОПУСКИ не се допускат. Сега си направихме двамата най-големи мафиоти в държавата боко и пееФски, а след тях и прощъпулника про100киро за шефове на ДЪРЖАВАТА!
    Е, няма такъв народ и държава!

    Коментиран от #7

  • 7 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "о не, има разлика":

    У НАС МАФИОТЪТ НОМЕР ЕДНО БОКО ТИКВАТА ТРЯБВА ДА БЙЪДЕ ОСЪДЕН ПОНЕ ЗА 60 ГОДИНИ
Новини по държави: