Last news in Fakti

26 Ноември, 2023 18:10 8 965 29

Шефът на Конституционния съд на РСМ: Няма законова пречка българското малцинство да бъде вписано в Конституцията

  • конституционен съд-
  • северна македония-
  • българско малцинство

Малцинствените общества имат абсолютно същите права като македонското. Нашата Конституция не съдържа нито една разпоредба, която да ограничава правата на македонците и малцинствата. Еднакви права и свободи - на изразяването, на мисленето, на политическите пристрастия и т.н. Не деля хората и като гражданин не ми пречат българите, които живеят в Северна Македония, категорична е Добрила Кацарска

Шефът на Конституционния съд на РСМ: Няма законова пречка българското малцинство да бъде вписано в Конституцията - 1
Снимка: Нова телевизия

Колко бързо българите могат да станат официално малцинство в Северна Македония? Оказва се, че Конституцията на страната не прави пречки това да се случи още сега. От Нова телевизия разговаряха по темата с председателя на Конституционния съд на Северна Македония - Добрила Кацарска.

"РС Македония още от 1991 г. има демократична Конституция. От гледна точка на конституционното право сме подготвени да сме част от европейското семейство. Ние сме мултиетническо общество. Македония е държава на македонския народ, но и на останалите - албанския, турския, ромския, сръбския... Малцинствените общества имат абсолютно същите права като македонското. Нашата Конституция не съдържа нито една разпоредба, която да ограничава правата на македонците и малцинствата. Еднакви права и свободи - на изразяването, на мисленето, на политическите пристрастия и т.н. Не деля хората и като гражданин не ми пречат българите, които живеят в Северна Македония. Няма законова пречка българското малцинство да бъде вписано в Конституцията на страната", категоричен е магистратът.
Тя уточни, че РСМ има подписана Рамкова конвенция за националните малцинства на Съвета на Европа. "Признаваме правата на всичките ни граждани. Политиците не са ме питали за мнение по казуса, но ако ме питат, като юрист ще отговоря - няма законова пречка македонските граждани, които се самоопределят като българи, да се впишат в Конституцията", потвърди Кацарска.

Тя не подкрепя никакви прояви на насилие, но трябва да признаем, че изолирани случаи има във всички страни. "Не само в Европа, но и в света. Относно българските сдружения трябва да се поясни, че и съдът може да допусне грешки, макар да се грижим за правата на малцинствата. Пример е казусът със сдружението "Радко" - то се грижи за идентичността на българите в РСМ. Когато КС прие преди около 10 години отрицателно решение, те се обърнаха към съда в Страсбург. Така то беше регистрирано и до ден-днешен функционира. Уважаваме максимално присъдите на ЕСПЧ. Беше прието изменение на Закона за регистрация на сдружения, където се упоменават изискванията за това. Ако са изпълнени и това е доказано, няма пречка да съществува", подчерта съдията.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 55 от Козлодуй

    14 3 Отговор
    Напълно безсмислено интервю.
  • 3 Перо

    27 2 Отговор
    Управниците на РСМ знаят много добре, че никога няма да влезат в ЕС, преди Сърбия, която пък се стопира от Москва! Йезуитския номер на “макетата” е, че не приемат “несправедливостта”, да бъдат вписани българските македонци в Конституцията и прикриват факта, че не искат да стават пълноправни членове, защото от Сърбия забраняват! Цялото държавно ръководство и номенклатура на РСМ и наследниците на УДБ-а не искат членство в ЕС, защото ще загубят властовите позиции и отношенията си с хората на Милошевич в Белград! За това разиграват номера с липсата на мнозинство в НС! Просто искат да не влизат в ЕС и да си измият ръцете с БГ!
  • 4 любопитен

    36 1 Отговор
    За малцинството ясно, а за българското болшинство в РСМ нещо?
  • 5 шиши

    5 2 Отговор
    аз по татко съм турчин
  • 6 Перо

    27 0 Отговор
    Най-интересното в интервюто беше, че говорейки за равните права на всички северномакедонски граждани с друг произход, бяха изброени 4-5 етноси с последващо И Т.Н., където бяха класирани българите, чрез не споменаване! Македонизъм в действие!
  • 7 Полковник РУМНО

    36 1 Отговор
    Вие сте българи. Няма малцинство. Българи и албанци. Това е Македония. Другото е приказки.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гоце Делчев

    26 2 Отговор
    Госпожата пропуска срамежливо факта, че македонските българи не са малцинство, а държавотворен народ в РСМ!
  • 10 Ванчо Михайлов

    15 1 Отговор
    А и нашата тъпанарка водеща не престана да припява за българско "малцинство"!
  • 11 Ванчо Михайлов

    10 1 Отговор
    А и нашата тъпанарка водеща не престана да припява за българско "малцинство"!
  • 12 Т..Ъ. ПКАЧЪТ.. СРЪБСКАТА ИЗМЕТ СГАН.

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Скопие":

    Лелийй колку си. ПРОЗЗСССТТ..
    НЕМАШ И МАЛЧЕ МОЗУК У ЧУГУНЕНАТА СИ. ГЛАВА.. СЕВЕРОТЪПА..
    БЕГАЙ У БЕЛГРАД ДА ТЕ ШИ... БЪТ.. INSTANBULSKITE.. MANAFI
  • 13 Румен

    3 0 Отговор
    Неграмотните да се незаписват в Конституцията. Не завършил 8 клас няма право за свидетелство за шофиране. Така трябва и за други институций. Те не знаят да четат, а гласуват само ако мафията им даде пари.
  • 14 Въпрос на време

    2 9 Отговор
    Рсм да влезе в ЕС и да дръпне доста пред Бг.
  • 15 Само че

    15 0 Отговор
    Проблемът е, че не са малцинство !
  • 16 Анна

    19 0 Отговор
    Ефремова, подготви се, когато взимаш интервю! В РСМ няма малцинства, а части от народи! Вписването на българите е като държавотворен народ, а не като малцинство! Кой ви прави журналисти вас, бе? Невежи!
  • 17 Анна

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Турчин":

    В България няма малцинства! Всичко са граждани на България с равни права!

    Коментиран от #18

  • 18 Скопие

    0 8 Отговор

    До коментар #17 от "Анна":

    И истото, само со соодветна реципрочна пермутација - во Македони9ја нема малцинства. Сите се граѓани на Македонија со еднакви права.

    Коментиран от #22, #27

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Юнак Балкански

    5 0 Отговор
    Нямало било пречки да се впишат Българите в конституцията на Република Северна Македония. Ами тогава защо не са вписани още??? Демагогията в РСМ продължава. Единственото Българите не искат да впишат в тяхната (РСМ) конституция. Явно ги е страх, че ако признаят, че Българите съществуват в РСМ то тогава и истината, че така наречените Македонци са Българи.
  • 22 Юнак Балкански

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Скопие":

    Това не съответства на реакциите на отварянето на Български клубове и събития, където биете и палите всичко що е Българско. Трябва ви толерантност а не злоба и отричане на истината.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мая

    3 0 Отговор
    Безмилостно е да се разговаряме с когото и да е от върхушка в РСМ. Или както ги наричат гърците скопляни няма да бъдат на тези позиции.
  • 25 БАКЛАВА

    4 0 Отговор
    Разбира се ,че няма ,има умствена пречка ,просръбска и проруска такива ,Манипулираните македонски тикви не са по различни от българските ,холандските такива
  • 26 БАКЛАВА

    3 0 Отговор
    Разбира се ,че няма ,има умствена пречка ,просръбска и проруска такива ,Манипулираните македонски тикви не са по различни от българските ,холандските такива
  • 27 Халваджан

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Скопие":

    Научи се да пишеш и говориш на Български ,зарежи тоя тиквенски език .

    Коментиран от #29

  • 28 Болярин

    0 0 Отговор
    Нямало законови пречки, но прабългарите от РСМ не четат какво пише в конституцията им !
  • 29 Скопие

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Халваджан":

    Не разбирам што зборуваш, потруди се да си ја преформулираш мислата и повторно да се изразиш. Или на бугарски (јазикот на Аспарух), или на македонски, или пак на англиски јазик.
Новини по държави: