Last news in Fakti

1 Декември, 2023 03:18 1 668 6

1 декември 1943 г. 80 години от конференцията в Техеран

  • сталин-
  • техеран-
  • иран-
  • хитлер-
  • рузвелт-
  • чърчил

Рузвелт, Чърчил и Сталин решават съдбата на Хитлер

1 декември 1943 г. 80 години от конференцията в Техеран - 1
Снимка: Shutterstock

На 1 декември 1943 г. в Техеран завършва работа конференция с участието на лидерите на САЩ, СССР и Великобритания - Франклин Рузвелт, Йосиф Сталин и Уинстън Чърчил, която е първата с участието на тримата и от нея започва определянето на следвоенния ред в света. За три дни Техеран е напълно блокиран от войски и спецслужби. В града е преустановена дейността на всички медии, изключени са телефоните, телеграфът и радиосвръзките. Даже семействата на съветските дипломати временно са „евакуирани” извън зоната на предстоящите преговори.

Конференцията е открита с пленарно заседание на 28 ноември от 16 часа в една от залите на съветското посолство, където впоследствие протичат заседанията, срещите, официалните и неофициалните разговори. Посолството на Съветския съюз е най-голямо и с най-много помещения, при това се намира в съседство с британското.

За зла участ посолството на Съединените щати се оказва твърде отдалечено и американците сами решават, че е крайно притеснително от гледна точка на сигурността кортежът на Рузвелт по няколко пъти на ден да се придвижва по улиците на Техеран.

Сталин предлага гостоприемство, като на Рузвелт и свитата му са предоставени подходящи апартаменти. Видимо развълнуван, Рузвелт приема и искрено благодари. Чърчил не може да прикрие ревността си, задето съветското посолство в Техеран, макар и само за няколко дни, става световен геополитически център. Случайният факт развеселява гостите, след като те забелязват потреса у Чърчил.

Главен предмет на обсъждане е откриването на втори фронт в Европа, като на конференцията се определя и финалната стратегия във войната с нацистка Германия, с нейните съюзници и сателити. Рузвелт и Чърчил се съгласяват вторият фронт в Западна Европа, т. нар. операция "Овърлорд" да започне през май 1944 г. паралелно с операция „Енвил” в Южна Франция. По-късно операцията във Франция е отложена за 15 август 1944 г.

Сталин от своя страна се ангажира СССР да се включи във войната с Япония до три месеца след края на войната в Европа. Трите държави се договарят още военните им сили да си сътрудничат максимално близко в името на общите цели. Решено е да бъде потърсена отговорност от виновниците за разпалване и водене на Втората световна война.

По настояване на Сталин границите на следвоенна Полша се определят по линията на реките Одер и Ниса - т. нар. „линия Кързън”. Същевременно е взето решение за активна подкрепа на югославските партизани с оръжие, с оборудване и продоволствие, с информация за операциите на противника.

Тримата големи обаче не успяват да постигнат една от заложените от конференцията цели - да накарат Турция да влезе във войната на страната на съюзниците и до края тя си остава неутрална. За сметка на това и тримата държавници единодушно решават да гарантират независимостта на Иран след края на войната.

Направена е заявка, че след войната светът ще бъде управляван от четири държави – СССР, САЩ, Великобритания и Франция, действащи под егидата на нова международна организация.

На 29 ноември, преди второто пленарно заседание, Чърчил поднася на Сталин меч, изкован от 12-инчова стомана, с думите: „Имам чест от името на негово величество краля на Англия да Ви връча този меч и да Ви помоля да го предадете на гражданите на Сталинград. Със своя безпримерен героизъм те...”

С голямо въодушевление британският премиер изрича думи на благодарност и признателност към Русия и към нейните войници, които обръщат хода на войната при Сталинград и Курск, спасявайки не само Великобритания, но и света.

Конференцията в Техеран е запомнена и с един драматичен опит за атентат срещу лидерите, планиран от германското разузнаване, но разкрит и провален. Срещата всъщност продължава линията, започната в Кайро няколко месеца по-рано и продължена впоследствие на конференциите в Ялта и Потсдам през 1945 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 нагледно

    7 0 Отговор
    Това е едно събитие,нагледно илюстриращо принципа ""врагът на моя враг е мой приятел!""..... Поне за известно време.....
  • 4 плюс минус

    4 0 Отговор
    Къде се намира тази скулптурна група?
  • 5 плюс минус

    4 0 Отговор
    Паметникът е открит през 2014 г. в Ялта.

    Коментиран от #6

  • 6 инфо

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "плюс минус":

    Очакваме предложение и ултиматум от изявени български евроатлантици скулптурата да бъде премахната (или поне една трета от нея).