Last news in Fakti

2 Декември, 2023 09:12 1 199 10

Катар успя да постигне примирието между Израел и Хамас с проактивност

  • катар-
  • примирие-
  • израел-
  • хамас

Личната връзка на арабската държава с ключовите фигури на въоръжената групировка е може би най-важният фактор

Докато световните лидери хвалеха Катар за посредничеството за примирието между Израел и Хамас миналата седмица, неговите преговарящи удвоиха усилията си, страхувайки се, че примирието е на път да рухне, преди да е започнало, съобщи euroactiv.bg, като се позова на "Ройтерс".

Примирието и споразумението за съпътстваща размяна на пленници и заложници бяха формулирани свободно. Преговарящите от малката държава от Персийския залив знаеха, че Израел и Хамас все още не са се споразумели кога и как ще започнат примирието и размяната, според източници в Катар, палестинските територии и Египет, запознати с преговорите.

Беше необходимо да се изяснят всички точки в споразумението и да стане ясно, че означават едно и също нещо за Израел и Хамас, каза източник, информиран за преговорите.

Един от водещите преговарящи на Катар, дипломатът от кариерата Абдула Ал Сулайти, беше разтревожен. „Мислех, че споразумението няма да успее“, каза той в интервю.

За да се посвети на посредничеството, премиерът на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани изчисти дневния си ред, отменяйки планираните пътувания до Москва и Лондон, каза източникът, информиран за преговорите.

В един от офисите си в Доха следобед в сряда, 22 ноември, шейх Мохамед започна нов кръг от преговори само часове след обявяването на примирието, посочи източникът.

В срещата с премиера участваха шефът на Мосад Дейвид Барнеа, който долетя от Израел най-малко за трети път от началото на войната, и делегация от офицери от египетското разузнаване. Катарците са използвали отделна стая, за да се обадят на делегатите на Хамас, които са останали в офис в другия край на града, каза източникът.

Външното министерство на Катар каза пред репортери, че Хамас и Израел са преговаряли в Доха до „ранната сутрин“ на 23 ноември и са се споразумели за план за прилагане на сделката за примирие на следващия ден.

Този разказ разкрива подробности за тази решаваща среща, която продължила девет часа.. Той също така предлага поглед към силния подход, използван от Катар за ускоряване на разговори в стил совалка между „две страни, които имат нулево ниво на доверие една в друга“.

Министерството на външните работи на Катар, Държавният департамент на САЩ и политическият офис на Хамас в Доха не отговориха коментираха подробности. Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който ръководи Мосад, отказа коментар.

Не просто „пощальони“

Вместо просто да предават съобщения от едната страна на другата, подходът на катарците към посредничеството е да бъдат проактивни и да поставят тежестта си в преговорите, според американски служител, запознат с въпроса, и египетски източници от сигурността.

Доха вече беше използвала подобна тактика, за да настоява за решения за запълване на пропуските в исканията между Израел и Хамас, особено когато преговарящите се заеха с чувствителния въпрос за заложниците преди първото обявяване на примирието, каза американският служител.

В началото администрацията на Нетаняху каза, че няма да разменя палестински затворници, държани в Израел, със заложници, държани в Газа. Хамас, който през 2011 г. се договори за освобождаването на повече от 1000 палестински затворници, задържани в Израел в замяна на освобождаването на един израелски войник, отправи високи изисквания, разказаха източници, запознати с преговорите.

В крайна сметка двете страни се договориха за съотношение от трима палестински затворници за всеки цивилен заложник.

Ключът, каза катарският служител, участващ в преговорите, е да се промени това, което се предлага от едната страна, докато стане приемливо от другата.

„Ние казваме „Слушайте, нека проведем втори кръг от дискусии с вас, преди да изпратим предложението“, каза той, говорейки при условие за анонимност.

„Ако действахме като пощальони и да доставяме съобщения, се съмнявам, че щяхме да приключим това споразумение.“, добави той.

На 22 ноември катарски посредници са работили с телефоните и са се придвижвали напред-назад между различни стаи, каза източникът, информиран за преговорите.

Катарските преговарящи накараха Израел и Хамас да се споразумеят къде точно в Газа ще бъдат разположени израелските танкове по време на примирието. По същия начин те са посредничили при споразумение за това как израелските войници ще отговорят на искането на Хамас да напуснат болниците в Газа, включително Ал Шифа, където са заели позиции, каза източникът.

Преговарящите, някои от които са участвали в посредничеството между Израел и Хамас през 2014 г. трябваше да изработят предпазен механизъм, предназначен да гарантира, че всяко малко нарушение на примирието няма да доведе до неговото разпадане.

Те успяха да накарат и двете страни да подпишат конкретни процедури, които трябва да следват в случай на инцидент, като прегледаха подробни сценарии като стрелба или движение на танкове.

Механизмът е задействан малко след влизането в сила на примирието, когато израелски войници са открили огън по палестинци, опитващи се да се придвижат към северната част на Газа, каза източникът.

Около пет часа след срещата емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани разговаря по телефона с президента на САЩ Джо Байдън и обсъди изпълнението на сделката.

След като маратонската сесия приключи няколко часа по-късно, външното министерство на Катар обяви, че примирието ще влезе в сила в петък, 24 ноември, в 7 часа сутринта.

Ролята на посредника

Като една от малкото страни с отворена линия за комуникация както с Израел, така и с Хамас, богатият на газ Катар се очертава като водещ преговарящ в продължилата седмица война, която започна с атаката на Хамас на 7 октомври. Освен САЩ, Русия също похвали ролята на своите „катарски приятели“.

Посредничеството на Катар също предизвика критики на Запад, като някои американски и европейски политици обвиниха държавата от Персийския залив, че подкрепя Хамас, която те смятат за терористична организация.

Катарски служители твърдят, че са започнали да приемат представители на Хамас в Доха през 2012 г. по искане на Вашингтон, когато политическият офис на палестинските екстремисти беше изгонен от Сирия. Израел проверява всички финансови трансфери, които Катар прави към палестинците в Газа, съобщиха катарски източници.

Личната връзка на Катар с ключовите фигури на въоръжената групировка е може би най-важният фактор зад способността на Катар да преговаря ефективно в този конфликт, коментира Мехран Камрава, професор по правителство в университета Джорджтаун в Катар.

„Те казват: „Вижте, осигурихме ви офис и логистична поддръжка на огромна репутационна цена… Ние бяхме единствените, които бяха до вас, когато имахте нужда от нас и сега е моментът, когато трябва да върнете услугата“, каза той.

Въпреки близостта с представители на Хамас, катарските преговарящи не са говорили директно с лидерите на групата в Газа, а чрез нейни представители, базирани в Доха. Комуникационната верига прекъсваше няколко пъти, в един момент за два пълни последователни дни, поради прекъсване на електрозахранването или прекратяването на комуникацията от Израел, каза източникът, информиран за преговорите.

Мосад често играе дипломатическа роля в отношенията на Израел с Катар, тъй като двете страни нямат официални дипломатически отношения, ситуация, която според западен източник в Персийския залив също забавя процеса.

Нетаняху се закле да унищожи Хамас, който управлява Газа, в отговор на атаката на екстремистите от 7 октомври, когато въоръжени мъже убиха 1200 души и са взели 240 заложници.

В отговор Израел бомбардира територията в продължение на седем седмици и уби повече от 15 000 палестинци, според здравните власти в крайбрежната ивица.

Откакто започна паузата в боевете, около 100 заложници бяха освободени от Газа, включително неизраелци. Израел освободи най-малко 210 палестинци от своите затвори и позволи на хуманитарните организации да увеличат доставките на хуманитарна помощ и гориво за Газа.

Но след седем дни примирие, военните действия може да се подновят веднага в петък, освен ако не бъде договорено ново удължаване.

Дни след началото на прекратяването на огъня катарският посредник Ал Сулайти каза, че работата далеч не е приключила.

„В началото си мислех, че постигането на споразумение ще бъде най-трудната стъпка“, каза държавният служител, който участваше и в посредничеството между Израел и Хамас през 2014 г. „Открих, че поддържането на самото споразумение е също толкова предизвикателно.“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо най-големите приятели на

    1 7 Отговор
    палестинците - Катар, Русия, Турция, С.Арабия, Йемен и др. не се разберат да ги приютят?
    Иначе ореваха орталъка с техните призиви за мир. Палестинците са им необходими единствено и само да подържат огъня в Близкия Изток.

    Коментиран от #4

  • 2 опала

    2 0 Отговор
    Извадили са една кешовица и ервеина е сменил плочата
  • 3 глоги

    0 0 Отговор
    не отговориха ,коментираЙКИ подробности.
  • 4 ПАЛЕСТИНЦИТЕ В ....СИБИР

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Защо най-големите приятели на":

    Земя колкото щеш...

    Коментиран от #6

  • 5 А Авдеевка утре , Одеса до края на год.

    1 0 Отговор
    Войници от 103-ти полк обявиха, че са поели контрол над град Маринка:

    „Скъпи другари, днес, 1 декември, силите на 103-ти полк овладяха град Маринка.

    По наши данни, бойците на украинските въоръжени сили започнаха да бягат от сивата зона, където няколко процента от територията на населеното място останаха с тях.

    Отделни групи от въоръжените сили на Украйна може да са все още в лисичи дупки в покрайнините, към които врагът е спрял да се придържа.

    Според последните данни всички основни оцелели сили на украинските въоръжени сили са избягали и вражеското командване вече разчита на артилерия и безпилотни самолети-камикадзе, за да попречи на руските войски да окупират последните няколко процента от града и да се укрепят там.
  • 6 измекяр соросоиден

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПАЛЕСТИНЦИТЕ В ....СИБИР":

    Тебе забравиха да питат !

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.