Last news in Fakti

3 Декември, 2023 22:48 1 004 3

Катар обяви, че продължава усилията за възобновяване на примирието в Газа

  • катар-
  • примирие-
  • израел-
  • хамас-
  • шейх ал тани

Шейх Ал Тани обеща да помогне на три хиляди сираци от анклава

Катар обяви, че продължава усилията за възобновяване на примирието в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите на Катар продължават да полагат посреднически усилия за подновяване на хуманитарното примирие в ивицата Газа. Това съобщи официалният представител на Министерството на външните работи на емирството Маджид бин Мохамед ал-Ансари, предаде ТАСС.

"Без съмнение това бяха най-трудните преговори, които Катар е водил като посредник. Тези усилия обаче продължават", каза той в интервю за Ал Джазира.

„Ангажиментът продължава, екипите продължават да работят чрез централата в Доха, чрез посредници, за да гарантират, че комуникационните канали остават отворени“, добави Ал-Ансари. Говорител на катарското външно министерство отбеляза, че Доха „се консултира с международни и регионални партньори, за да гарантира, че страните се връщат на масата за преговори“.

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани ще спонсорира 3 хиляди сираци и ще окаже медицинска помощ на 1,5 хиляди ранени в ивицата Газа. Това съобщи официалният представител на Министерството на външните работи на емирството Маджид бин Мохамед ал-Ансари.

„Днес Негово височество нареди да бъде оказана медицинска помощ на най-малко 1,5 хиляди жертви сред нашите палестински братя“, каза той в интервю за Ал Джазира. "Негово височество също инструктира да спонсорира 3 хиляди сираци от Ивицата Газа. Проблемът със сираците в Ивицата Газа е реален, ще го видим в бъдеще", добави ал-Ансари. Властите на емирството ще транспортират ранените и придружаващите ги лица в координация с Египет, съобщи Катарската информационна агенция. Не се уточнява в коя страна ще бъдат лекувани ранените палестинци.

"Към днешна дата 37 самолета с 1219 тона хуманитарна помощ за братята от ивицата Газа са излетели от Катар чрез въздушния мост, който беше организиран по нареждане на емира. Всичко това в координация с нашите партньори в Египет за доставете тази помощ на анклава“, каза ал-Ансари. Той уточни, че значителна част от хуманитарната помощ чака разрешение да влезе в ивицата Газа.

Сутринта на 1 декември израелската армия обвини движението Хамас в нарушаване на примирието, което е в сила от 24 ноември, и обяви, че се връща към военните действия в ивицата Газа. Палестинската власт обвини САЩ за подновената израелска агресия.

На 3 декември Министерството на здравеопазването на Ивицата Газа съобщи, че от началото на нов кръг от ескалация на палестинско-израелския конфликт на 7 октомври броят на жертвите в Ивицата Газа надхвърли 15,5 хиляди, повече от 41 хиляди души бяха ранени. Също така са унищожени 56 линейки и 56 лечебни заведения, допълват от ведомството.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    0 1 Отговор
    Господ да ги благослови!

    Коментиран от #2

  • 2 Мхм

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Кой да благослови
  • 3 Важното е цахал

    2 2 Отговор
    да не спира. Всички от хамас трябва да гледат корените на тревата от долната страна...