Last news in Fakti

7 Декември, 2023 15:17 1 533 6

Гърция и Турция се споразумяха да поправят връзките си

  • гърция-
  • турция-
  • споразумение-
  • връзки-
  • анкара-
  • атина-
  • визита-
  • лидери-
  • ердоган-
  • кириакос мицотакис-
  • егейско море

Лидерите на двете държави се съгласиха да се съсредоточат върху преследването на добросъседски отношения и да поддържат отворени канали за комуникация

 Гърция и Турция се споразумяха да поправят връзките си - 1
Снимка: БГНЕС

Гърция и Турция в четвъртък се съгласиха да рестартират отношенията си, създавайки пътна карта, предназначена да постави началото на нова ера на връзки между двете съюзнички в НАТО, но исторически врагове, предаде Ройтерс.

По време на знаковото посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Гърция дългогодишните спаринг партньори се съгласиха да се съсредоточат върху преследването на добросъседски отношения, да поддържат отворени канали за комуникация, да увеличат обема на търговията и да работят по въпроси, които ги държат разделени, особено в Егейско море.

"Между нас няма проблем, който да е нерешим. Стига да се съсредоточим върху голямата картина и да не се окажем като онези, които прекосяват морето и се давят в реката", каза Ердоган след среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина. Срещата продължи по-дълго от очакваното.

Съюзниците от НАТО искаха да увеличат обема на двустранната търговия до 10 милиарда долара, докато Ердоган заяви, че и двете страни могат да се възползват от срещите на високо равнище, провеждани ежегодно.

"Географията и историята диктуват, че живеем в един и същи квартал. Но чувствам историческа отговорност да използвам тази възможност, за да приведа двете държави една до друга, точно както са нашите граници", каза Мицотакис.

По-свикнали с вербалните престрелки през последните години, хладните отношения между двете съседки се размразиха значително, след като Гърция бързо изпрати помощ след опустошителното земетресение в Турция през февруари.

Гърция и Турция са в конфликт от десетилетия по въпроси, включително къде започват и свършват континенталните им шелфове, енергийните ресурси, прелитанията над Егейско море и етнически разделения Кипър.

Те стигнаха до ръба на войната през 90-те години на миналия век, а през последните години спорят за енергийните ресурси в Източното Средиземноморие, въпросите на отбраната, миграцията и придобиването на изтребители, което прекъсна преговорите за сътрудничество.

Но "земетръсната дипломация" - подобно на поредното размразяване при подобни обстоятелства през 1999 г. - отново обърна хода на събитията.

С оптимистичен тон Ердоган по-рано заяви, че двете страни трябва да се съсредоточат върху позитивите, а по-малко върху негативите.

"Ще бъде много по-полезно за бъдещето, ако погледнем на нещата от полупълна перспектива", каза Ердоган по време на среща с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу по-рано.

Гърция получи разрешение от Европейския съюз да активира отново седемдневна туристическа виза за турски посетители за 10 острова близо до турския бряг.

И двете страни искат да покажат, че са готови да поправят връзките.

Турция се стреми към членство в ЕС повече от две десетилетия. След дълговата криза, която разтърси еврозоната, Гърция иска да възстанови позициите си и да се появи като стълб на стабилността в променящия се геополитически пейзаж поради войната в Украйна и конфликта в Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    11 0 Отговор
    Господ да ги благослови!

    Коментиран от #2

  • 2 ДжанГалаки

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Ще има пак турски туристи на распивка по гръцките острови.

    Ще ги благословиш разбира се

    Иначе ще фалират
  • 3 Ха ха ха

    4 14 Отговор
    Ердоган заплашваше с война Гърция, сега е отишъл там да се подмазва. Голяма простащина.

    Коментиран от #4

  • 4 9312

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ха ха ха":

    На това се казва политика . Отношенията между Гърция и Турция винаги са били така . Днеска се карат утре се сдобряват . Ердоган не заплаши Гърция напразно имаше си причина за това .

    Коментиран от #5

  • 5 918273645

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "9312":

    Големият брат винаги прощава.
    Направи го и сега с това си посещения.
  • 6 Тити

    5 11 Отговор
    На Ердо не може да се има доверие както и на Путлер
Новини по държави: